Тестват ВАР системата в България

Очаква се да бъде внедрена от плейофите на пролет

Тестват ВАР системата в България | StandartNews.com

Днес бяха направени серия от учебни игри за тестване и обучение на системата за видеоповторение – ВАР. Те се проведоха на едно от изкуствените игрища на футболната база в Бояна, където юноши симулираха различни ситуации, с цел да се види реакцията ва видеосъдиите, ръководещи срещата.

Ситуациите се разиграваха в серия от къси мачове от по 20 минути полувремето, за да може системата да се пусне в действие. Записите ще бъдат изпратени за оценка от международната централа ФИФА.

По план системата трябва да бъде пусната в официални мачове през следващата година, когато са плейофите в efbet Лига. Преди това обаче трябва да бъдат изпълнение някои изискания по стадионите, както и да бъдат обучени българските съдии.

Единственият роден рефер, който притежава сертификат за работа с ВАР до момента, е Георги Кабаков.

Преди няколко дни мениджърът на проекта „ВАР в България“ - Петър Петров, коментира докъде стигна въвеждането на системата в България. Бившият рефер сподели подробности и призна, че предстои още много работа до реалното прокарване на нововъведението в родината ни.   

„Благодаря на всички юношески школи, с които правим тренинг в реална ситуация и чак тогава можем да преминем към въвеждането на ВАР. Иначе нашите съдии няма как да се упражняват“, заяви Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай