Търсим наследниците на Кобрата и Попангелов

Търсим наследниците на Кобрата и Попангелов   | StandartNews.com

В Америка питат за Везенков, грациите ни вече са световен хит


Спортните титли и победи дават самочувствие и сплотяват нацията. Още по-важно е обаче българските деца да спортуват и живеят здравословно. А за да го правят, малчуганите имат нужда от добрия пример. Затова "Стандарт" посвети тазгодишната кампания "Спортните чудеса на България" на младите таланти в родния спорт.

Тя ще бъде под наслов "Младите шампиони" и ще предложи за национално гласуване стотина от най-обещаващите ни състезатели. Те ще бъдат разделени на две категории - до 14 и до 23 години. Стартът на "Младите шампиони" бе даден в неделя по време на големия празник ФАМИЛАТЛОН в Южния парк. Днес ще огласим номинираните таланти в категорията на "батковците", а в следващите броеве ще представим и по-малките надежди на родния спорт. През юни ще започне и националният вот за "Младите шампиони".

От златните момичета в художествената гимнастика до баскетболист, за когото се облизват клубове в отвъдокеанската лига на извънземните НБА. Това предлага списъкът с номинираните спортни таланти до 23 години в кампанията "Младите шампиони".  Водещ принцип при трудния избор бе да се подберат обещаващи състезатели, които вече имат спечелени титли и успехи на международно ниво. Целенасочено са включени и представители на възможно най-широк кръг спортове. При изключителни постижения списъкът с номинираните ще се допълва по време на кампанията, която ще продължи до ноември.

Най-силно е присъствието на родните грации, осем от които са сред номинираните.
В листата на талантите имаме и участници, които са екип. Такива са четиримата каякари Даниел Караколев, Христо Реков, Камен Чимидялков и Христиан Цонев, спечелили пето място на световното за младежи. Тандемът Ана-Мария Стоилова и Антонио Папазов пък са световни шампиони по аеробика.

Сред най-нашумелите ни дарования в спорта е баскетболистът Александър Везенков, който вече е звезда и в Гърция, където играе за "Арис". Високият 206 см левент, който на 6 август ще навърши 20 години, има зад гърба три отличия за стрелец номер 1 на юношески първенства на Европа до 16,18 и 20 г. Синът на родната легенда под коша Сашо Везенков е спряган като потенциален участник в драфта на НБА.

Сред големите надежди на родния ринг пък е европейският първенец при юношите до 52 кг Даниел Асенов, прочул се като Тайсъна от Кукорево.

Алберт Попов е голямата звезда на родните ски в момента. В последните години Аби, както го наричат многобройните му приятели обра всички възможни награди за неговата възраст. Той е единственият ни алпиец печелил многократно купа "Тополино" (неофициално световно първенство за младежи до 16 г). Този сезон 17-годишния Попов грабна този сезон 2 сребърни медала от олимпийския фестивал в Австрия и Лихтенщайн. Талантът завърши сезона като 79-и в световната ранглиста на слалом, което е първото подобно постижение за ските ни след ерата на Петър Попангелов-младши. Световният шампион за младежи по ски скок Владимир Зографски пък вече гони успехи и при мъжете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай