Тананикам песни зад дъската

Тананикам песни зад дъската | StandartNews.com

Шахматистката иска да отиде в Египет при пирамидите

Няма да забравя партията преди световната титла, казва Деница Драгиева

Деница Драгиева е европейски и световен шампион по шахмат за девойки до 17 години. Сама се записва да тренира древната игра. Да разпознава и да мести фигурите я научил нейният дядо. Иначе майка й очаквала Деница да стана атлетка, тъй като от дете била отскоклива, а и вървяла висока. Още на 13 г. Деница впечатлила с играта си специалистите зад Океана, където наставникът й я завел просто да участва на турнир с жените, а тя разделила второ-трето място в класирането. Завършила е Националната търговско-банкова гимназия, специалност финанси с английски език. Сега е в Англия. За нея както и за още млади таланти можете да гласувате на сайта www.bgchudesa.com. Вашият вот може да отиде за до 10 спортисти в двете възрастови групи. Можете да го правите всеки ден по веднъж. Единственото условие е да въведете валидна електронна поща, на която ще получите имейл, за да потвърдите избора си.

- Как се запалихте по шаха и кога осъзнахте, че това е нещото, с което ще се занимавате професионално?

- От ранните ми детски години дядо ми е показвал как се местят фигурите и сме играли заедно шах. Предполагам тогава съм се запалила, а кога тази игра стана фактор в моят живот, бих казала през 2008 година след първия ми медал от държавно първенство.

- Коя е най-важната фигура за Вас и защо?

- За един шахматист във всяка негова партия най-важната фигура е царя, защото без всяка друга може да се играе, но без цар не може.

- С белите или черните е по-лесно?

- Бих казала с белите, защото те водят играта. Това не означава, че с черните е трудно да се играе. Правейки анализ на постигнатите победи, се вижда че съм печелила повече партии с черните фигури.

- Правите ли някакви специални тренировки, за концентрация, издръжливост?

- Не, единствените тренировки, които съм правила са били за самата игра.

- Кой е най-незабравимият миг в кариерата Ви до момента и най-ценния успех?

- Те се припокриват. Това е бил мига, в който спечелих последната ми партия на световното до 17 г. през 2013 г. Още от преди партията знаех че спечеля ли я съм първа, но когато стана на практика бе трудно за вярване. По пътя от залата до хотела си мислех дали това е вярно и за мое щастие, така и се оказа. А вълнението на почетната стълбица, с българския флаг в ръце е неописуемо.

- Какви други спортове харесвате и тренирате ли нещо?

- Харесвам много спортове, но ако трябва да избера един, това ще бъде волейбола. За момента не тренирам нищо, но през годините съм се занимавала с доста и различни видове спортове. Бях доста добра и в бадминтона.

- Студентка сте в Англия. Разкажете повече за Острова, харесва ли Ви там?

- Ако трябва да бъда честна, малко се разочаровах, когато дойдох. Нещата тук са добре, но може би съм имала по-големи очаквания.

Англия не е моето място

и не се виждам да се развивам тук за в бъдеще.

- Сама ли живеете там и намерихте ли достатъчно приятели, които да Ви подкрепят?

- Да, сама живея в стая, но съм в общежитие и има други хора в съседните стаи. От както съм дошла не ми е било трудно да намеря общ език с хората и смятам, че намерих доста със сходни с моите интереси.

- Какво учите и смятате ли да работите някой ден по специалността си?

- Уча финанси и смятам, че ако ми се отвори възможност ще работя по тази специалност.

- Кой е най-ценният съвет, който сте получавала за шахмата и от кого?

- Преди години един човек ми каза: "Шахът е и най-лесната и най-трудната игра на света." Аз го попитах защо и отговорът беше: "Защото играеш не срещу когото и да било, а срещу себе си."

- Кой е Вашият идол в шахмата и извън него?

- Моят шахматен любимец е Гари Каспаров, жалко че преди години спря да се занимава. Извън шаха - Еминем.

- Когато сте зад дъската през цялото време ли мислите за партията или понякога освобождавате ума си от напрежение с леко разсейване?

- Дори бих казала, че през по-голямата част от времето мисля за други неща. Най-често си тананикам песни.

- За какво мечтаете в спорта, а и в живота?

- В спорта вече може да се каже, че не мечтая за нищо, защото

постигнах това, за което мечтаех

В живота искам да обиколя света, а това, което от малка искам, е да отида в Египет и да видя пирамидите.

- Какви са Вашите хобита?

- Обичам да играя на карти и да ходя на спонтанни пътешествия, но нямам нещо, което да правя всяка седмица, за да го нарека хоби.

- Кой е любимият Ви филм?

- Тук трябва доста да се замисля. Не гледам много филми предпочитам сериали. Относно филмите, обикновено си пускам неангажиращи комедии, но няма някой, който да нарека любим.

- Слушате ли често музика? Каква и тя помага ли Ви за концентрация преди партия?

- Слушам почти всички стилове. Музиката е неизменна част от моят живот. Не само ми помага за партиите, но и при много други мои начинания.

- Колко шахматни дъски имате вкъщи?

- Не съм ги броила ама сигурно имаме десетина.

- Смятате ли, че кампанията на "Стандарт" - "Спортните чудеса" могат да постигнат целта си, а именно да запалят малките деца по спорта и да ги вдигнат от компютрите? Също така трябва ли по-често да се правят подобни инициативи?

- Разбира се, че трябва. Искрено подкрепям такива инициативи. Според мен биха имали успех да накарат децата да спортуват за удоволствие, пък дано и за професионално ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай