Светът се поклони пред Мболи (ОБЗОР)

Светът се поклони пред Мболи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вратарят на българския ЦСКА Райс Мболи написа историята на алжирския футбол. Отборът му не издържа на осминафиналите на Мондиала и загуби 1:2 след продължения от Германия, но събра очите на феновете по цял свят. В родината на майка си Мболи бе обявен за герой. "Играчи като него, които излъчват спокойствие, не растат по дърветата. Ако той не беше на терена, стадото лисици щеше да си тръгне с четири или пет гола в куфарите. С изявите си Райс направи така, че телефонът на агента му да звъни постоянно", пише tsa-algeriе. С невероятните си спасявания срещу звезди като Мюлер, Гьотце и Йозил стражът на ЦСКА бе обявен и за играч на мача. Освен това Райс е вратар номер 2 за момента в класацията на "Екип". За момента 16% са гласували за него. Първи с 42% е вратарят на Мексико Гийермо Очоа. В Германия също отдадоха заслуженото на Райс. "Алжир имаше невероятен вратар. Нека да бъдем честни - ако не беше малко случайният гол на Шурле, Йоги Льов щеше да има проблем", пише "Билд". Селекционерът на германците Йоги Льов заяви, че Мболи е бил много стабилен. "Не мога да не кажа добри думи за вратаря на Алжир. Той направи няколко фантастични спасявания след удари и то от близко разстояние", каза Льов.

На Острова осъдиха Сър Алекс Фъргюсън, че е изпуснал Райс. Както е известно, преди 4 г. "Славия" прати Мболи за 1 седмица на проби на "Олд Трафорд". Тогава обаче за резерва на Едвин ван дер Саар бе избран датчанинът Андерс Линдегард. Световният шампион с Франция Франк Лебьоф също обяви Мболи за един от най-качествените вратари на Мондиала. Дори министърът на културата на Франция Орели Филипети го похвали. "Стисках палци за Алжир. Жалко, че загубиха. Все пак те показаха страхотна игра. Всеки един футболист заслужава уважение. Вратарят беше на високо ниво", заяви Филипети. Самият Мболи бе много доволен от постигнатото. "Не мисля, че физиката изигра своята роля. Бяхме готови да играем колкото е нужно. Просто Германия е много силен съперник. Отпаднахме и ни остава чувството на разочарование, въпреки че можем да бъдем доволни от представянето си. Влязохме в историята на алжирския футбол. Никой не вярваше, че можем да достигне дотук. Надявам се това да бъде добра основа за бъдещето и занапред резултатите ни да станат още по-добри. Нямам тайни за моята игра. Просто се трудя много", коментира вратарят на ЦСКА.

Появиха се и поредните спекулации за бъдещето на Мболи. Според информациите първия му клуб "Марсилия" е готов да плати 300 000 евро на "червените". Толкова е неустойката и на "Армията" сигурно се пукат от яд. Интерес към него има от "Милан" и "Интер".

Треньорът на "лисиците" се разплака и замлъкна

Селекционерът на Алжир Вахид Халилходжич нямаше сили да говори след загубата от Германия. Треньорът отказа да се яви на брифинга след двубоя. От алжирската футболна федерация отказаха коментар относно отсъствието на треньора от пресконференцията. Френското издание на "goal" твърди, че Халилходжич се е разплакал в тунела на стадиона в Порто Алегре. "Горди сме от постигнатото. Беше трудно, много трудно", каза капитанът Маджид Бугера.

Алжирците горят коли и хвърлят тухли по ченгена

Полицията във Франция имаше доста работа по време на мача Германия - Алжир. 29 души са арестувани в Лил, Марсилия и Лион за хулигански прояви. Близо 2000 души пък пазиха реда по улиците. Половината от тях бяха в Париж. Там обаче инциденти нямаше. Най-опасно бе в Лил. Там 10 автомобила и 2 камиона бяха изгорени от алжирски хулигани. В Лион ултрасите нападнаха полицаите с тухли. В Марсилия се стигна само до няколко боя. Специално за случая властите използваха хеликоптери, за да извеждат задържаните по най-бързия начин. Няма информация за сериозно пострадали след сблъсъците. Във Франция отчитат това като успех. Както е известно, напрежение между френските власти и алжирските граждани в страната се създаде след сблъсъци преди няколко дни. Тогава Алжир класира за осминафиналите при 1:1 с Русия. Тогава бяха задържани 74 души.

Обявиха Нойер за Магнито

от популярния филм "Х-Мен". "Вратарят на Германия контролираше ситуацията. Той привличаше топката като магнит", написа focus и пусна колаж на Мануел като популярния герой. Суперлативите за него не спират. В Германия вече му лепнаха прякора "либерото", след като на няколко пъти той трябваше да излиза, за да подсигурява изостаналите Мертезакер и Хумелс. Легендата на немския футбол Оливър Кан обаче скочи на Нойер. "Той още е млад. Направи някои грешки", каза Кан. Подобно на вратаря на Русия Игор Акинфеев и Нойер изпита гнева на алжирските фенове. На няколко пъти привърженици му светиха с лазер в очите. Очаква се отборът да отнесе сериозна глоба заради опитите за разсейване.

"Петлите" гушват по 93 000 евро

Във Франция раздадоха премии от по 93 000 евро след победата над Нигерия. Играчите на Дидие Дешан вече са получили парите по сметките си, похвалиха се от лагера на "петлите". Предвид заплатите на повечето играчи, премиите са смехотворни. При успех в четвъртфиналите срещу Германия французите ще разделят значително по-голяма сума - 10,2 млн. евро.

Легендарният френски треньор Ги Ру заяви, че вярва в успеха на тима. Той определи отбора на Дидие Дешан като "пиле без перушина, което вече може да лети".

Не така мисли аржентинската легенда Диего Марадона. "Франция са лесен отбор за Аржентина. Вече ги виждам за полуфиналите. Халфът Матуиди трябва да бъде наказан. Неговото беше криминално проявление", обяви Дон Диего. Матуиди счупи левия глезен на Онази от Нигерия. "Това бе по-лошо от захапването на Луис Суарес", допълни Марадона.

Разпънаха Льов, бил страхливец

В Германия разпънаха на кръст селекционера Йоким Льов след слабата игра на Германия срещу Алжир. Медиите в страната обявиха треньора за страхливец. "Льов направи няколко ужасяващи грешки. Много страхливо поведение", пише Focus. "Нашата цел е да спечелим титлата. Как ще сторим това без силна защита, острота в халфовата линия и мощ в атака?, пита "Билд". "Германия имаше огромни проблеми срещу Алжир", коментира "Дер Шпигел" под заглавие "По ръба на пропастта". "Защитата демонстрира учудващи слабости, а в атака пропуснахме няколко чисти положения", пише още "Дер Шпигел". Вестник "Ди Велт" прогнозира, че с подобна игра Германия ще каже сбогом на Мондиала още в четвъртфинала срещу Франция. Самият Льов обвини играчите си. "Несериозно отношение. Проспахме първото полувреме. След това трябваше да вкараме. Неприятно. Срещу Франция ще ни е адски трудно", сподели Льов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай