"София – Европейска столица на спорта" стартира със спектакъл

"София – Европейска столица на спорта" стартира със спектакъл | StandartNews.com

Емоционална церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалния старт на инициатива София – Европейска столица на спорта в зала 1 на НСА.

Аудиторията избухна в аплодисменти още в началото, когато водещата Християна Тодорова – едно от златните български момичета в художествената гимнастика – покани на сцената олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали София да получи престижната титла, съобщава www.sofia2018.bg. Легендарните спортисти бяха водени от Стефка Костадинова, председател на БОК, а сред официалните гости бяха още Ваня Колева – зам.-министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА, членовете на Изпълнителния борд на АCES Europe – асоциацията, определяща европейските градове и столица на спорта, представители кметове на досегашни европейски столици и българските градове на спорта, както и членове на Управителния съвет на Фондация  „София – Европейска столица на спорта".

Посрещнато бе знамето на Европейска столица на спорта, което бе връчено от президента на ACES Europe Джан Франческо Лупатели в ръцете на Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет и председател на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта.

Италианецът отбеляза огромната работа свършена от екипа на София2018 в подготовката през последните 3 години и пожела успех през идната година. Елен Герджиков  благодари за признанието и обяви, че спортът за всички се превръща във все по-важен приоритет в дейността на Столична община. „Виждаме колко много хора увлича инициативата и това ни задължава да продължим дори и след 2018 г.", каза още Герджиков.

Деца в народни носии връчиха на всички официални гости на сцената по една червена роза.

След това завесата се вдигна за грандиозния спектакъл по случай 75-годишнината на НСА „Васил Левски", подготвен от екип с ръководител пом.-ректора на НСА проф. Кирил Андонов. Музика, визия, емоции, светлини, спиращи дъха каскади, танци и прецизни изпълнения изпълниха огромната зала с настроение, а кулминацията бе излизането на олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, легендарни състезатели, изписали със златни букви спортната история на България.

По-рано през деня огромен интерес предизвика организираната от София – Европейска столица на спорта Конференция на тема „Спортът за всички в големите градове. Във форума в препълнената зала „Витоша" на хотел Маринела участваха председателят на "София - Европейска столица на спорта 2018" и председател на столичния общински съвет Елен Герджиков, президентът на ACES Europe Джан Франческо Лупатели, евродепутатът Андрей Ковачев, директорът на дирекция "Иновации, международно сътрудничество и спорт" на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-генералният директор на генерална дирекция "Образование и култура" на ЕК Йенс Ниманд-Кристенсен, ректорът на НСА "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев, кметът на Банско Георги Икономов и представители на други български и европейски градове, избрани за градове на спорта, специалисти от неправителствени организации, учени, треньори и деятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай