Скандал в Пекин! Хванаха с допинг рускиня, направила фурор на леда

Пробата на 15-годишната Камлила Валиева предизвика сложен правен казус

Скандал в Пекин! Хванаха с допинг рускиня, направила фурор на леда | StandartNews.com

Рускинята Камила Валиева вероятно е атлетът, чийто допинг тест е показал наличие на забранено вещество в организма ѝ.

В понеделник руските фигуристи спечелиха златните медали, след фурор на 15-годишната Камила, която стана първата жена, приземила успешно четворни скокове на олимпийски игри. Втори останаха представителите на САЩ, а бронза взеха японците.

Днес обаче стана известно, че резултатите от отборния турнир могат да бъдат ревизирани заради резултатите от допинг теста на един от състезателите, съобщи Inside the games. Това доведе до отлагане на церемонията по връчването на медалите от отборния турнир. Някои медии съобщиха, че става въпрос за проблем с допинг пробата на някой от руския отбор, а според последните разкрития проблемната проба е на сензцията  Валиева.

Именно нейна проба, дадена преди Олимпиадата, е била положителна. Това обаче поражда много сложен казус, който няма как да бъде разрешен лесно. Проблемът е възрастта на Валиева, която е малолетна.

Първата пречка е, че именно заради нейната възраст, МОК няма право да разкрива резултатите от нейната проба публично, нито да разкрива каквито и да е информации за здравословното състояние на 15-годишно момиче.

Според изданието "Inside the games", въпросното вещество е Триметазидин, което може да се намери във всяка аптека и се предписва при ангина. Макар и в списъка със забранени вещества на антидопинговата агенция, то няма как да промени спортната форма или представянето на даден атлет.

Тук вече възниква въпросът дали това лекарство е прието от Валиева без знанието на нейните треньори, или руският медицински екип е допуснал подобна аматьорска грешка.

Още по-големият казус е, че според разпоредбите, състезател ненавършил 16 години няма как да бъде наказан за употреба на допинг.

Юристите и шефовете на МОК ще търсят вратичка дали наистина могат да накажат Валиева за употребата на допинг, защото все пак тя се състезава наравно с мъжете и жените, или за нея ще продължат да действат правилата за атлети до 16-годишна възтаст, което ще узакони титлата на Русия.

 

 

 

По информация на "Спорт-Експрес" забраненото лекарство, открито в пробата на фигуристката, не допринася за подобряване на спортните постижения и се използва за лечение на кардиологични проблеми.

 

Според The Guardian следи от забранено вещество наистина са открити в допинг теста на един от спортистите. Важно е да се отбележи, че това вещество „не може да повлияе на подобряването на атлетичните постижения“.

Ситуацията се усложнява още повече от факта, че Валиева е „защитена личност" според правилата на Световния антидопингов кодекс. Това означава, че атлет, който не е навършил 16 години, към момента на взимане на пробата, не може да бъде официално посочен за нарушител на правилата, пише Inside the Games.

Ако Валиева все пак бъде наказана, то санкциите за нея ще бъдат много по-меки, отколкото тези, налагани на спортисти над 16-годишна възраст.

Участниците в отборния турнир - Камила Валиева, Анастасия Мишина и Александър Галямов не дойдоха на тренировка във вторник. Техният треньор обясни, че световните шампиони имат почивен ден. Виктория Синицина и Никита Кацалапов излязоха на леда, но отказаха коментар, съобщи журналистът на USA Today Том Шад. Светлана Соколовская, наставник на Марк Кондратюк, обясни, че фигуристката е имала планирана почивка.

По-рано днес говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс отказа коментар по казуса.  „Тъй като случаят е сложен  от юридическа гледна точка, не мога да кажа много на този етап", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай