Шок. Легендарна олимпийска шампионка се отказа от родината си

Това е първата олимпийска шампионка в историята на независима Украйна Оксана Баюл

Шок. Легендарна олимпийска шампионка се отказа от родината си | StandartNews.com

Първата олимпийска шампионка в историята на независима Украйна Оксана Баюл, която спечели злато във фигурното пързаляне на игрите в Лилехамер, се отказа от украинското си гражданство.

Спортистката, живееща в САЩ не обясни решението си, но преди това се оплака, че нейното постижение не е правилно оценено у дома, съобщава ТАСС.

"Времето дойде. Конституцията на Украйна прокламира, че в Украйна е разрешено само едно гражданство.

В съответствие с украинското законодателство, ако гражданин на Украйна придобие гражданство на друга държава, такова лице все още се признава за гражданин на Украйна през правни отношения. Отказвам се от украинско гражданство ", написа тя в профила си в Инстаграм.

В този пост Баюл не посочва причина за това решение. По -рано тя е изразявала съжаление на няколко пъти, че нейното постижение не е оценено правилно у дома. Спортистката съобщава, че не е поканена на честването на 30 -годишнината от независимостта на страната.

Баюл стана първият олимпийски шампион на независима Украйна, взе злато във фигурното пързаляне през 1994 г. на игрите в Лилехамер, Норвегия. В допълнение, тя е заслужил майстор на спорта на Украйна, победител в световното първенство през 1993 г., двукратен шампион на Украйна.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай