Схипърс и Ръдърфорд са №1 в Европа за 2015-а

Схипърс и Ръдърфорд са №1 в Европа за 2015-а | StandartNews.com


Световните шампиони от Пекин 2015 Дафне Схипърс (Хол - 200 м) и Грег Ръдърфорд (Вбр - скок на дължина) бяха избрани за най-добри Атлет и Атлетка на Европа за 2015-а година. Те получиха най-много гласове от вота в социалните мрежи в който участваха фенове, журналисти, атлетически специалинси, федерациите членки на Европейската атлетика и борда на ЕА. В гласуването тази година са се включили над 80 000 души.

Схипърс и Ръдърфорд получиха признанието и кристалните си призове по време на бляскавата церемония, която се проведе в събота вечер в сградата на Швейцарския технологичен център в Лозана. Специални гости на церемонията бяха президентът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Сър Себастиан Коу и неговия първи вице Сергей Бубка, както и Патрик Хики, президент на Европейските олимпийски комитети.

Коу награди лично Ръдърфорд, а призът на Схипърс връчи президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, който бе домакин на Галата.

Схипърс направи големия си удар на световното в Пекин през август, където спечели титлата на 200 м с 21,63 сек, което е трети резултат в историята. Останалите претендентки за първото място при дамите в Лозана бяха световната рекордьорка в хвърлянето на чук Анита Влодарчик (Пол) и Джесика Енис (Вбр) – златна медалистка на седмобой.
При мъжете Ръдърфорд изпревари на Галата световния шампион на 5000 м и 10 000 м Мо Фара (Вбр) и златният медалист от Пекин на 110 м с пр. Сергей Шубенков (Рус). Ръдърфорд надскочи всички в скока на дължина на световното първенство в Пекин.

Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи на Галата приза за Изгряваща звезда при мъжете на Конрад Буковиечки (Пол), който през 2015-а стана световен рекордьор за световен рекордьор за юноши в тласкането на гюле в зала и европейски шампион за юноши. При жените Изгряваща звезда за 2015-а е Ноеми Збьорен (Швейц) – европейска шампионка на 100 м с пр. за девойки под 23 г. Тя получи отличието си от президента на швейцарската федерация по лека атлетика Кристоф Зайлер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай