Шефката на "Базел" заля Испания с кучета

Няма нищо сексапилно в потен футболист, твърди блондинката

Шефката на "Базел" заля Испания с кучета | StandartNews.com

София. На българския шампион "Лудогорец" му предстои най-трудното изпитание в сряда. "Орлите" ще мерят сили с "Базел" за влизане в групите на Шампионската лига. Клуб, който се превърна в запазена марка не само в страната на часовниците и банките, но и в Европа. Зад всеки успех се крие жена, гласи старото правило. Това важи напълно за "червено-сините". До скоро президент на швейцарския гранд бе най-богатата жена в Швейцария - Гизела Оери. Тя се оттегли от поста си, но това не значи, че е далеч от клуба. Все още му помага финансово и следи всеки мач по телевизията от о-в Ибиса. Оери определено има интересна история, която може да трогне дори най-коравосърдечните хора.

Ексцентричната почетна президентка на "Базел" Гизела Оери е една от малкото жени, които жънат успехи във футбола. Дамата от швейцарско-немски произход е родена на 8 ноември 1955 г. в Баден-Вюртенберг. Слави се като луда глава, тренира и футбол, професията й също е свързана с двигателната култура. Става физиотерапевт. Милиардите естествено не се трупат дори от най-кадърните хора в тази област. Птичето каца на рамото й, когато се жени за Андреас Оери, един от наследниците на фармацевтичния гигант "Хофман-Ларош". За 2008 г. оборотът на основаната в Базел фирма надхвърля 45 милиарда франка

Повече за пари едва ли е нужно да говорим. В тази страна те са в изобилие, но само Гиги, както я наричат всички, протяга ръка на местния футболен клуб. Тя спасява отбора от тежка финансова криза и не допуска колапс като при "Сервет" (Женева).

Милиардерката се прочу със скандалните си интервюта в пресата. За швейцарския отбор отдавна важи мотото: "Силна жена - силен клуб". Блондинката си печели уважението на всички футболни фенове и шефове в страната на часовниците най-вече чрез участията в Шампионската лига. Оери започва финансирането на клуба още през 2000 г. Тогава президент е Рене Йеги. Успехите не закъсняват. "Базел" влиза в историята като първия швейцарски тим, стигнал финал за Интертото, а през 2002 г. грабва дубъл в Швейцария. Богаташката сяда официално на президентското място през май 2006 г. Бившата футболистка управлява с твърда ръка и взима всички решения. "Много близка съм с всеки наш играч.

Само не се къпя с момчетата

Контактите в един отбор са много важни и определят колективния дух. Ако някой футболист не пасва в схемата ми, просто си събира багажа и напуска. Това са правилата и тук няма място за сантименти", категорична е дамата.
Гизела Оери винаги поддържа имиджа на мъжкото момиче. Първата швейцарка, поела професионален футболен клуб, се прочува и с характеристика на силния пол. "Мъжете са големи страхливци. Те винаги избират по-лесното. Заобикалят трудностите. Това важи както за футбола, така и за други начинания. Докато ние, жените, сме по-склонни да тръгнем по трудния път. Срещаме челно проблемите, а не опитваме постоянно да ги заобикаляме или да ги оставяме да се решат някак си от само себе си", смята блондинката. Тя не намира нищо еротично във футболистите.

"Какво му е сексапилното на потен и мръсен играч. Имам друг вкус. Може да звучи малко арогантно, но не мисля, че мъжете са ме научили на нещо във футбола. Даже напротив. Съдейки по резултатите, май те трябва да се учат от мен", споделя още Оери.
За блондинката един добър футболист трябва да може да играе с двата крака, да е поне 1,80 см висок и да е интелигентен. Тя не крие тайната за успеха си. "Направих добър отбор с късмет, седмото ми женско чувство и много упоритост. Ако не бях толкова инат, нямаше да оцелея в този бранш".

Гордостта й е музеят на куклите в Базел. Той е уникален и най-голям в Европа. Разпростира се на цели 4 етажа, а посетителите могат да видят над 6000 екземпляра барбита, плюшени мечета, градове от лего и т.н. Музеят, който Оери открива през 1998 г., е рай за децата и всяка година посреща хиляди посетители от цял свят.

Другата страст на най-успялата жена в швейцарския футбол е киното. Блондинката финансира няколко немски продукции. Най-популярната сред тях е "Парфюмът - историята на един убиец". Президентката бърка дълбоко в джоба си и дарява за трилъра цели 10 млн. швейцарски франка.

Тя се оттегли от поста президент на "Базел" през януари миналата година на официална церемония. Цели 6 мин и 1 секунда траеха аплодисментите за Гиги, която пусна крокодилски сълзи. Вече новият шеф на "Базел" Бернард Хьослер веднага я обяви за почетен президент. Оери обаче не спира да се занимава с клуба. Тя наблюдава от остров Ибиса всичко, което се случва в "Базел". В същото време обаче Оери създаде нова организация - "Гросос" (от каталунски - "Кучета"). Компанията прибира бездомни или нежелани псета. Започва да ги лекува и обучава.

"Главната цел е да се постигне "сприятеляване" между човека и кучето", разказва Оери. Тя има над 5000 кучета пазачи или водачи в цяла Испания. "Не очаквах такова развитие. Имам доста работа с тази компания и затова вече не ходя и на мачове на "Базел", но това не означава, че не гледам", допълва Гиги. "Запалих се по отглеждането на кучета след последния ми мач като президент на "Базел". Тогава имах четири сладурчета и заминах с тях за Швейцария. Едното обаче се разболя и щеше да умре. Докторът каза, че смяната на климата не му понася. Спаси го, въпреки че шансовете му бяха около 10%. Тогава си казах, че мога да направя и аз нещо за кучетата в Испания", разказва Оери пред "Блик".

Преди време Гиги притесни всички футболни запалянковци, не само тези на "Базел". Шефката призна най-съкровената си тайна и съобщи, че се бори с рак на кожата. Според швейцарските медии именно това е причината тя да отиде на Ибиса. Папараци твърдят, че в къщата има специална апаратура, която я облекчава. "Съдбата си е съдба. Това, че семейството ми държи част от световноизвестна фармацевтична фирма, а в същото време страдам от тежката болест, наричам истински парадокс", разкри Оери преди време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай