Селфи мания по орела на "Лудогорец"

Женската от Аляска спи и във вана, търсят му пилешко

Селфи мания по орела на "Лудогорец" | StandartNews.com

София. Орелът на "Лудогорец", който пристигна късно в сряда у нас, вече е тотален хит по жълтите павета. На първо време царят на птиците живее в "Радисън" заедно със своя соколар Хуан. Няма никакви прищевки, спи кротко и в клетката, и във ваната.

 

Гостите и персоналът на хотела вече се влюбени в женската, чийто произход е от Аляска. Баровци, обикновени туристи и политици не пропускат да си направят селфита с орлицата. Резервният талисман на "Лацио" още няма име. Треньорът Хуан я нарича Каракартал (от турски - черен орел). Кирил Домусчиев има право да стане кръстник на величествения хищник.

 

От снощи орелът започна тренировки на националния стадион. Целта е да вдигне адреналина на публиката идния четвъртък за мача "Лудогорец" - "Валенсия". Обикновено талисманът излита от пистата, преминава над два сектора и се връща обратно в "А", където го чака платформа или клубна емблема. Задачата не е лесна, тъй като често орлите се запиляват някъде (виж статията долу).

 

"Да не атакува някоя мишка в Борисовата градина", майтапеха се служители на стадиона. Орлицата не е опасна за хората, разрешава с охота снимки и погалвания. Но при едно условие - ако я докосват отпред по гушата. Реши ли някой да я пипне някъде отзад, ще сгреши жестоко, защото 4-годишната мома от Аляска става люта. За гостенката от "Лудогорец" трябва да осигурят пилешко месо. Хапва добре, все пак женските орли са видимо по-големи от мъжките и затова са предпочитани за талисмани.

 

Оглежда се и стаичка на "Васил Левски" за нов дом, площта не трябва да е голяма. Още не е решено дали талисманът ще остане за постоянно при "Лудогорец", или ще гастролира само за евромачовете. Подаръкът от "Лацио" е по-скоро символичен, защото орлите са собственост на соколари и клубовете ги наемат. Такъв е случаят с Хуан, който в момента работи за "Лацио" заедно с брат си. Испанецът и оригиналният талисман на "Лацио" - Олимпия, изкарват преди това няколко години в "Бенфика". Хуан напуска със скандал Лисабон, след като два пъти се сбива с охраната.

 

"Новият шеф на гардовете отказва да ме пусне през тунела на играчите и ме настанява точно пред агитката на съперника. Той мрази испанците", оправдава се Хуан, но отказва да съди "Бенфика", въпреки че не му плащат редовно. Родът му са майстори още в отглеждането на соколи и ястреби. Новият приятел на "Лудогорец" и един от орлите му са звезди на сватбата на испанската инфанта Елена.

 

Адреналинът тръгва от Лисабон

 

Десетки спортни отбори по света имат животни за талисмани, но орелът е патент на "Бенфика". Всяка птица на стадион "Луш" носи името Витория. "Пенсионира" ли се старият орел, му се отделя кътче в музея, където да изживее "старините" си на спокойствие. Преди мач Витория вдига адреналина на запалянковците с полет над стадиона. Целта е да кацне на клубната емблема. Отначало младият орел не успява от всеки опит. Затова запалянковците на "Бенфика" става суеверни - завърши ли полетът благополучно, любимият им тим ще победи. Постепенно обаче Витория започва да каца на емблемата без грешка и това вярване отмира. Не минава и без инциденти. Сегашният Витория излита веднъж в неизвестна посока и се връща след 2 часа. Друг път за щастие на агитката на кръвния враг "Спортинг" се приземява на задните си части.

 

Орелът се ядосва на фен от Гимараеш

 

и атакува. Традицията в "Бенфика" запалва президентът на "Лацио" Клаудио Лотито. През 2010 г. той купува орел и за своя клуб. Информацията за цената малко се разминава. Според едни източници Лотито плаща на испанска фирма 7500 евро за белоглавия орел плюс 3 сокола. Според други цената му е 125 000 евро, които отиват за "Бенфика". Нищо чудно и двете да са верни, като едното е заплатата на дресьорите от Испания, а другото цената на орела.
"Лацио" обаче си навлича гнева на защитниците на животни. Според тях птиците се стресират при толкова голяма тълпа. Лотито не се трогва и орелът дебютира на "Олимпико" през 2010 г. на дербито с "Милан" (1:1). Пернатото се казва Дулсинея, но след гласуване сред феновете на "Лацио" получава името Олимпия. Със същия орел позира босът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев и това го запали по идеята. Олимпия също е своенравна понякога. Веднъж каца на козирката на "Олимпико", откъдето отказва да слезе до края на мача. По време на лагер в Алпите се запилява за 2 дни. Треньорът я зове със специални сигнали, но за изненада на всички долита съвсем друг орел. Накрая се появява и Олимпия. Талисманът на "Лацио" не лети само на един мач, този с "Рома". Причината е ясна - феновете на градския съперник ще я обстрелят веднага със сигнални ракети.

 

Кобург надъхва Франкфурт

 

Като тим, чиято емблема е орел, "Айнтрахт" няма право на друг избор за талисман. Така от лятото на 2006 година на мачовете на немския тим кръжи Атила. Скалният орел е роден през 2005 година в градчето Кобург, Бавария. Дебютът му на финала за купата на Германия през 2006 година в Берлин се превръща в сензация. Пътят на Атила до Олимпийския стадион се предава пряко по всички телевизии. Птицата е с дресьора си Норберт Лавитчка. Днес тя краси всеки домакински мач. Атила живее в парка за диви животни "Ханауер". Той може да бъде нает срещу 215 евро за събития, които са в рамките на 50 км около Франкфурт. Пернатото има свой лицензиран автограф. Фенските атрибути с лика му са предпочитани от феновете и превръща Атила в печатница за пари. Тежи 3,9 км, а размахът на крилата му е 1,90 метра. Но и Атила си има проблеми - проваля се в опитите да стане баща през 2012 година. Собствениците с мъка му намират женска. Скалните орли са изчезващ вид в Европа, а в Германия вече се намират само в зоопарка. "Яде мишки, но не печени. Обича да си ги хваща сам", твърди собственикът му Норберт Сокола. Той има за продан доста обучени пернати. "Атила е само един!", отсича Сокола.

 

Мома от Америка събира овации в Лондон

 

Това е Кайла. От 2010 година насам тя дава старт на мачовете на "Селхърст парк". Орлицата прелита над целия терен, освен това без нея не може да бъде представен играч или треньор на "Кристъл палас". Това обаче нямаше да е така без един ентусиаст. Алън Аймс. Той развъжда животни в парк в Кент. "През 1996 година минах оттам и видях една западнала ферма. Реших, че мога да направя нещо за природата", разкрива Алън. Кайла е родена в Канада и е била жертва на незаконна търговия с животни, преди да бъде спасена от Алън. Сестра й обаче няма такъв късмет и умира от лоши грижи. Кайла дели дома си с още 130 грабливи птици, сурикати, гепарди и влечуги. "Трябва да сме много внимателни. Веднъж пуснах един от соколите и той се стрелна направо в жиците", признава Аймс. Кайла също така е символ на кампания за набиране на средства и осигуряване на домове за редки животни и птици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай