Сани Жекова трета за световната купа

Сани Жекова трета за световната купа | StandartNews.com

Вейсоназ. Звездата на зимните ни спортове Сани Жекова показа, че петото място на олимпиадата в Сочи е незаслужено. Днес красавицата се нареди трета на старта за световната купа по сноубордкрос във Вейсоназ (Швейц). Преди нея завършха само примата Доминик Малте (Кан) и Нели Локо (Фр).

 

За Сани това е втори подиум за сезона за СК и общо 15-и. Във Вейсоназ тя има още едно второ и едно трето място през 2012-а.

 

В подреждането за купата в сноубордкроса Сани е вече четвърта с 2400 т. Малте има 4040 т и спечели предсрочно купата. Втора е Линдзи Джакобелис (Кан) - 2960, а трета олимпийската шампионка от Сочи Ева Самкова (Чех) с 2430. Тази събота е последния старт за сезона в Ла Молина (Исп). При успех там Сани може да завърши втора или в най-лошия случай трета за СК. Точно 20 дни след края на олимпиадата пък вече се чакат отчетите на отделните направления в БФСки за изминалия олимпийски цикъл, участвалите спортисти и треньори, поставените цели, постигнатите резултати и не последно място инвестираните средства в отделните спортове. От сега обаче е ясно, че шампион по харчове до игрите в Сочи е ски скачача Владимир Зографски. За самоковеца са инвестирани около 1 млн. лв, а резултатите са отчайващи. В Сочи Влади се класира само за финала на голямата шанца, където остана на предпоследното 47-о място. Бюджетът на Зографски е сходен с този на този на целия отбор по ски бягане, който взе 4 квоти за Сочи, но докато бегачите се готвят основно на Белмекен, то Зографски е целогодишно на разноски на федерацията в Австрия. Сходен с бюджета на ски скачача е този на Сани Жекова, но за разлика от Влади сноубордистката ни през последния олимпийски цикъл има 11 подиума и 2 победи за Световната купа. Въпреки скромния бюджет за Сочи силно там се представи в сноуборда при мъжете Радослав Янков. Интересна е картината и при алпийците, като най-масовия ски спорт в световен мащаб. Трите квоти на мъжете определено са добро постижение, но конкретното представяне особено в супер комбинацията, където Георгиев и Чонгаров имат съответно 11 и 18 място на СП можеше да е доста по-добро. Независимо от отпадането в слалома обаче, се виждат резултати през последния сезон от работата на привлечените словенски треньори в националния отбор, което дава надежди и за добра работа с потенциала при юношите – Попов, Златков и останалите. Следва обаче да се има предвид, че поради бройката състезатели и ограниченията на бюджета възможностите за подготовка на олимпийците алпийци и бегачи като цяло са били по скромни и далеч от възможностите на техните колеги в сноуборда и ски скока – Жекова и Зографски.

 

Анализите по спортове и подготвянето на програми за следващия олимпийски цикъл ще помогнат и на ММС и федерацията да насочат оптимално усилия и ресурси там където могат да бъдат постигнати реални резултати и то в спортове, в които у нас има достъпни условия за развитие, както при децата и юношите, така и за високо спортно майсторство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай