Съдят 14 фенове на "Левски" в Разлог

Съдят 14 фенове на "Левски" в Разлог | StandartNews.com

Задържаните в Благоевград фенове на футболния "Левски" ще бъдат изправени на съд по Закона за спортното хулиганство.

Те бяха арестувани на полигона преди входа на града в сряда вечерта на връщане от мача между сините и "Пирин" (1:1) в Гоце Делчев. Преди това бесните от равния резултат привърженици на столичния отбор вдигнаха скандал в прохода в района на Предела, след като успяха да препречат пътя на клубния автобус с колите си.

До физически сблъсъци между футболисти и треньори от една страна и фенове от друга не се стигна. Някои от недоволните мъже опитали да се качат в рейса за саморазправа, но били успокоени от останалите.

Напрежението било овладяно от полицаите, които ескортирали автобуса на "Левски". Униформените съобщили на колегите си за инцидента. Преди входа на Благоевград било осигурено засилено полицейско присъствие. Полицаите отбили няколко коли за проверка, като сваляли от тях феновете.

"Задържани са над 20 души. Няма упражнено насилие от наши служители към тях. Действали са по закон. Феновете са арестувани за нарушаване на Закона за спортното хулиганство", заяви шефът на ОД МВР-Благоевград комисар Георги Костов. Съдът ще прецени каква е вината на запалянковците.

По-късно половината от феновете били освободени, тъй като при последващата проверка станало ясно, че не са нарушили обществения ред. "Те само са присъствали на мястото, където е спрян автобусът на столичния отбор. В момента са съставени актове на 14 души по Закона за борба с със спортното хулиганство, другите са пуснати. Издирваме само още един, който е участвал активно в инцидента. Актовете трябва да бъдат внесени в съда в 9 часа", уточни комисар Костов.

14-те привърженици на сините ще бъдат конвоирани от полицията до Районен съд – Разлог по-късно днес. Те ще бъдат съдени там, тъй като екшънът със спирането на рейса е на територията на разложкия съд.

Законът предвижда за подобно провинение различни наказания – задържане в ареста от 10 до 25 денонощия, глоби, които варират от 50 до 2000 лева в зависимост от досието и възрастта на задържания, безвъзмезден труд в полза на обществото и забрана за посещаване на спортни събития в страната и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай