Рали „България” в памет на Георги Янакиев

Рали „България” в памет на Георги Янакиев  | StandartNews.com

46-ото издание на рали „България" ще се проведе на датите, на които състезанието е заявено във ФИА и БФАС, заяви председателят на клуба, организиращ състезанието „Черна котка" Георги Янакиев - младши.
Рали „България" е кръг с коефициент 4 от Европейския рали трофей (ERT) и кръг от националния рали шампионат. Състезанието е от 17 до 19 юли с център град Самоков.

„Рали „България" ще се проведе, в това няма съмнение – заяви директорът на състезанието Георги Янакиев - младши. – Имахме сериозни проблеми и това, което исках беше да се сменят датите на ралито за края на септември с цел да се организираме безопасността на трасето на максимално високо ниво. Но съумях заедно с екипа на състезанието и с помощта на близки приятели, да продължим по първоначалния план.

„Най-голямата трудност в подготовката се оказа нежеланието на хората да помагат. Аз съм на мнение, че ако не можеш да помогнеш, то не трябва да пречиш.

„За самото състезание – скоростните отсечки са като миналата година, с малки промени и много интересен за публиката етап в Самоков в събота (18 юли). Там ще е страхотно за гледане.
„За съжаление, нашият спорт понесе много тежка загуба този сезон. Трагичният инцидент на Тодор Славов е тежък удар за всички нас: фенове, състезатели, организатори. Всеки един от нас трябва да си вземе поука от тази трагедия. Безопасността е най-важното нещо в едно състезание, тя е отговорност на всички, които са на трасето. Това е наш приоритет и ще го следваме" – категорично обещава Георги Янакиев.

Тазгодишното рали „България" е посветено на паметта на Георги Янакиев – дългогодишен председател на СБА и БФАС, а след това и почетен председател на федерацията. Той остана в историята като емблематична личност, развивал спорта в европейски и световен мащаб в продължение на 35 години.

Под ръководството на Янакиев рали „България" се нареди сред най-големите ралита в съвременния формат на Европейския рали шампионат (ERC), а през 2010 година стана и кръг от Световния рали шампионат (WRC) – състезание, спечелено от 9-кратния световен рали шампион Себастиен Льоб.

В негова чест в рамките на рали „България" ще се организира и състезание за Купа „Георги Янакиев".
Тази година организаторите на събитието са се погрижили около трасето да има повече обозначени зони за публиката.
"Отправям покана към всички фенове на рали дисциплината да дойдат и да бъдат свидетели на надпреварите, които рали „България" ще предложи" – допълни директорът на състезанието Георги Янакиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай