Президентът на Европейската атлетика пристига в София

Президентът на Европейската атлетика пристига в София | StandartNews.com

София. Президентът на Европейската атлетика Хансйорг Вирц пристига на 5 юли в София. Той ще наблюдава на живо шампионата на Стария континент по планинско бягане, който ще се проведе на 6 юли в Боровец. Делегат на първенството от страна на Европейската атлетика ще е олимпийската шампионка и член на Съвета на ЕА Габриела Сабо (Рум).

Вирц и президентът на БФЛА и шеф на организационния комитет на Евро 2013 Добромир Карамаринов ще бъдат приети в петък от председателя на Народното събрание Михаил Миков. Вирц ще посети и министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева.

Официалното откриване ще се състои на 5 юли от 18.00 ч. пред хотел „Рила". Участие в 12-ото европейско първенство по планинско бягане ще вземат 227 атлети от 27 държави. Сред тях е и шесткратният еврошампион по планинско бягане Ахмет Арслан (Тур). Той ще атакува в Боровец рекордната седма титла. По тази причина организаторите са му подготвили и стартов №7. От 2007 г. досега турският атлет е безспорният №1 в планинското бягане.

Актуалната световна шампионка в тази дисциплина Андреа Маер (Ав) също ще стартира пред хотел „Рила" на 6 юли.

България ще бъде представена от най-добрите си 15 състезатели (девойки старша възраст, юноши старша възраст, мъже и жени).

Европейското първенство в Боровец ще бъде в дисциплината изкачване. Атлетите ще финишират на 2300 м надморска височина на връх Ястребец, като състезателите ще трябва да преодолеят денивелация от 1000 м.

Девойките старша възраст ще мерят сили на 4000 м (старт 9.00 ч.). Юношите старша възраст ще се състезават по трасе с дължина 6000 м (старт 9.15 ч.). Жените ще трябва да преминат 8000 м (старт 9.45 ч.), а мъжете 12 000 м (старт 10.30 ч.). Официалното награждаване ще е в 19.00 ч. пред хотел „Рила".

Бюджетът на шампионата е 740 000 лв. Очаква се Министеството на младежта и спорта да отпусне финансови средства за организацията му. Българска федерация по лека атлетика кандидатства с проект по Наредба Н1 за финансиране, както за първенството в Боровец, така и за Европейската купа на 10 000 в Правец, която се проведе преди месец. Пари и за двете състезания до сега не са отпуснати от ММС.

„Днес получих уверение, че проектите ни ще бъдат разгледани и ще бъдем финансирани по тях", каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. "Не знам още какви ще бъдат сумите, защото нямаме договор. Считам, че забавянето идва от политическите промени в държавата. Но отговорът от днес е удовлетворителен."

Община Самоков подпомага организацията с 15 000 лв. Това разкри на днешната пресконференция кметът Владимир Георгиев, който е и почетен председател на организационния комитет на Евро 2013.

„Годишно заделяме по 1 млн. лв. за спорт. За нас е важно да се развиваме именно в тази насока – в спорта", заяви Георгиев."Запазили сме детско-юношеските школи и 14 треньори получават заплати от Общината. Поддържаме спортните терени и помагаме на спортното училище." Той благодари на БФЛА за доверието за домакинството на големите първенства, които Община Самоков приема. Освен шампионата по планинско бягане, Боровец ще бъде домакин и на европейско първенство по крос кънтри през декември 2014 г.

„Много работа свършихме, но очаквам да приключи състезанието, за да направим крайната си оценка", сподели още Георгиев. "За нас е важно и сме отворени да провеждаме състезания от такъв ранг. Много е важно взаимодействието и с другите институции. Ако БФЛА не ни беше подкрепила, ние нямаше да се справим сами. Трасето е добре подготвено и очаквам и състезателите да останат доволни от нашите условия". Съществена помощ оказват и съорганизаторите на първенството от „Бороспорт".

„Бороспорт" с радост прие да е съорганизатор на това голямо първенство", заяви пред медиите Георги Кочов, спортен директор на „Бороспорт"."През годините сме доказали, че успяваме да се справим отлично с организацията на състезания, както в ските, така и моторните спортове, и колоезденето. Сигурен съм че сега ще направим това и с планинското бягане. Трасето е отлично подготвено".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай