Победа и загуба за ЧРД на Гибона (ОБЗОР)

Златните ни момичета от художествената гимнастика потеглиха за Азербайджан. По програма ансамбълът стартира в сряда с многобоя. Индивидуалното започва в петък

Победа и загуба за ЧРД на Гибона (ОБЗОР) | StandartNews.com

Баща и син Желязкови разбиха Белгия, в Лигата държим второто място

Волейболните национали ни поднесоха радост и тъга във днешния ден. В Баку отборът, воден от Николай Желязков, постигна победа, макар и трудна, над Белгия с 3:2 (16, -23, 20, -23, 11). В Канада другият състав на "лъвовете", който се бори в Световната лига, не успя да зарадва селекционера Пламен Константинов с успех за рождения му ден. "Кленовите листа" все пак взеха своя реванш и във втората среща от групата ни надвиха с 3:1. Така след поражението България остана на второ място в класирането с 10 т., а Канада е еднолично на върха с 18 т., но и два мача повече. През следващия уикенд нашите гостуват на Аржентина.

"Не съм доволен от играта. Исках да видя малко по-различни неща на полето и повече страст. Играхме така сякаш не ни интересува този двубой и това е нещото, което не ми хареса. Ще трябва да си поговорим сериозно. Най-важното в случая е, че показахме желание и се опитахме да променим развоя на срещата. Резултатът няма значение. Не е важно, ако направим грешка или загубим, но във всички мачове трябва да играем със сърце", заяви Гибона, който днес стана на 42 години.

Радостта ни на Игрите в столицата на Азербайджан обаче бе заслужена. Двубоят ни с Белгия събра над 2500 зрители в Кристалната зала. Заради контузия Желязков даде почивка на Тодор Алексиев. Специалистът показа удивително здрави нерви и въпреки нелепо загубения четвърти гейм успя да мотивира момчетата да не рухнат и да си вземат тайбрека. Над всички на полето пък бе синът му Жани Желязков. Той се отчете с 26 т., 5 аса и 51% ефективност в атака. Впечатляващ бе и капитанът ни Ники Николов с 21 т. "Не ме притеснява, че с Белгия играхме 5 гейма. Това е полезно за младите, защото така се обиграват по-бързо", коментира Желязков-старши. Според него Алексиев ще е готов за по-важните мачове от групата. Утре от 18,30 ч (бълг. вр.) нашите играят с Италия. "Адзурите" паднаха изненадващо на старта от Словакия с 1:3.

Нашите в понеделник

7,00 ч (бълг. вр) Волейбол (жени) - България - Русия
8,00 ч Борба (жени) - Елица Янева (48 кг), Евелина Николова (55), Тайбе Юсеин (60), Дженан Манолова (69)
8,00 ч Кану - каяк (мъже) - финали К1 (1000 м) Мирослав Кирчев
8,00 ч Спортна гимнастика (квалификации) - мъже и жени
12,00 ч Кану - каяк (мъже) - серии и полуфинали на К1 и К2 (200 м) Георгиев, Милев и Мирослав Кирчев

Грациите: Ще бъде тежко състезание

Националният ни отбор по художествена гимнастика ансамбъл и индивидуално отпътува днес за участие на европейските игри в Баку. Заедно с гимнастичките на летище София бяха и националите по борба свободен стил. "Всичко е нормално. Момичетата са в една добра форма и дано да успеят да покажат всичко от себе си. Предстои ни едно тежко състезание. Който от отборите успее да си изиграе съчетанията без грешка, той ще бъде медалист, ще бъде финалист. Тежко ще бъде, конкуренцията е много сериозна. Първите 13 отбора са там", каза треньорът на ансамбъла Ина Ананиева.

В турнира по художествена гимнастика в Баку България ще бъде представена от ансамбъл жени в състав Михаела Маевска-Величкова, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова, както и Мария Матева и Невяна Владинова индивидуално.

3 г. затвор за шофьора, сгазил австрийките

Шофьорът Вели Ахмедов, който прегази с автобуса си три от състезателките на Австрия в синхронното плуване, вече е арестуван. Заради катастрофата Ахмедов може да бъде осъден на 3 г. затвор. До края на разследването виновникът ще остане в ареста. В деня на откриването на игрите автобус, правещ маневра в зоната на олимпийското село, буквално отнесе отбора на Австрия, който минаваше от там с багажите си. В резултат на сблъсъка най-тежко пострада 15-годишната Ванеса Сахинович. Тя бе спешно транспортирана в родината си с наранявания на гръбнака и множество травми. Спортистката все още е в изкуствена кома. При инцидента другите две нейни сънароднички Луна Пайер и Верена Брайт се отърваха без почти никакви травми. Заради катастрофата домакините поставиха допълнителни прегради, които да ограничават скоростта на автобусите в олимпийското село. Възможно е автобусът, ударил австрийките, да е получил повреда. По време на инцидента той се е движил със скорост 23 км/ч.

Обраха първия ни медалист
Александров остана без анцуг, докато се бореше

Освен със спечеления първи медал за България от игрите в Баку Даниел Александров ще запомни финала и с кражбата на неговия екип. Докато дупничанинът се потеше на тепиха срещу двукратния световен шампион Селчук Чеби (Тур), някой си харесал горнището на анцуга му "Асикс" и го бе отмъкнал от съблекалнята. Освен екипа на Александров от там липсваше и официалното яке на неговия треньор Янко Шопов. Заради кражбата се наложи борецът ни да иска екип на свой съотборник за церемонията по награждаването. След получаването на медала той бе поздравен по телефона от спортния министър Красен Кралев.

"Имеше голямо напрежение в мен и чак след като получих медала, си отдъхнах", коментира за "Стандарт" Димитров. Срещу Чеби имах две загуби и нямах търпение да го победя. Целта пред мен сега е да взема медал и от световното първенство в Лас Вегас". Това е второто му престижно отличие за 2015-а. Даниел спечели по-рано златния пояс "Никола Петров". Александров ще получи от министерството премия като за трето място от европейско първенство. По решение на организаторите отличията в Баку за борбата са с ранг на еврошампионат.

Класиците останаха само с бронза на Даниел. Днес националите нямаха късмет. Голямата ни надежда Явор Янакиев (75 кг) започна с 2 перфектни победи с технически туш. На четвъртфинала обаче нелепо загуби с 1:2 от Зараби Датунашвили (Гру) и не бе изтеглен напред. Рано участието си приключиха още Константин Стас (66), Николай Байряков (85) и Мирослав Методиев (130).

Мирослав Кирчев ще гребе на финал

Мирослав Кирчев се класира за финала на 1000 м едноместен каяк в Баку. В първа полуфинална серия българинът финишира втори с 3:22.861 мин. Победител в серията стана Макс Хоф (Гер) с 3:21.890 мин. В сериите нашето момче не си даде много зор и продължи като четвърти с време 3:43.812 мин. Битката за медалите е в понеделник от 8,00 ч бълг. вр. и ще се предава по БНТ НD.

При жените на 500 м едноместен каяк състезаващата се за България Беренике Фалдум отпадна на полуфиналите. Тя остана последна (девета) във втора полуфинална серия с 1:58.320 мин. В сериите Фалдум бе седма с 2:00.063 мин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай