Перат $150 млрд. годишно от залози

Перат $150 млрд. годишно от залози  | StandartNews.com

Над 150 млрд. долара се перат всяко година чрез залози на спортни събития, това сочи доклад на Международния център за спортна сигурност ICSS и Сорбоната в Париж, публикуван в четвъртък.

Сред най-застрашените спортове очаквано са футболът. Много "черно тото" има и в крикета, тениса, баскетбола, моторните спортове и бадминтона. "Вследствие на бързото развитие на световния пазар на спортните залагания се наблюдава повишен риск от проникване на организираната престъпност и прането на пари", коментира Крис Ийтън от базирания в Катар ICSS. Той е бивш директор по сигурността във ФИФА.

80% от спортните залози по света се извършват чрез нелегални пазари, което ги поставя извън обсега на регулаторите и следователите. В последните години редица футболни лиги бяха разтърсени от скандали с уредени мачове, а през 2010 г. трима състезатели по крикет от националния отбор на Пакистан бяха осъдени на между пет и десет години затвор. Докладът препоръчва по-тясно сътрудничество между компаниите за залагания и спортните организации, както и данък върху залозите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай