Печелившите майки в спорта

Костадинова, Нейкова, Богомилова и Гроздева стигнаха до олимпийски титли

Печелившите майки в спорта | StandartNews.com

Перфектното завръщане на Цветана Пиронкова на корта и достигането й до четвъртфинал на US Open отново извади на дневен ред въпроса за майките в спорта. Малко повече от 2 години от както роди сина си Александър топ-тенисистката ни демонстрира отлична форма и за малко да отсрани звездата Серина Уилямс, която също се върна в тениса, майка. За Пиронкова участието на US Open бе първо от 2017-а, когато обяви, че временно спира с тениса. Освен нея и Серина до осмицата на турнира стигна и друга майка – Виктория Азаренка. Тенисистката от Беларус отстрани и Серина на полуфинала, а в битката за титлата не и стигна сет, за да триумфира в турнира. Трите майки обаче поставиха рекорд на US Open, като първите достигнали заедно четвъртфинал.

Според специалистите основният физиологичен бонус, който жените получават при раждане е смяната на кръвта. При спортистките това подмладяване може да окаже много сериозен скок в тяхната кариера.

„Това е като да започваш сега да тренираш, а опита вече го имаш, коментира за „Стандарт“ водещ български треньор. Мускулите пък са като компютрите и помнят. Така, че не е нужно след раждане тепърва спортистката да тръгва от нулата.

Примерите най-вече за български спортистки, които след раждане са достигнали световни върхове е сериозен. Ще ви припомним някои от големите имена, които прославиха България вече като майки.

 

Стефка Костадинова стана световна само 6 месеца след раждане

Примата на българската лека атлетика Стефка Костадинова е сред най-ярките примери как раждането помага на жените спортистки. Легендата в скока на височина роди сина си Николай в началото на 1995 г, а само 6 месеца по-късно тя спечели убедително световната титла от шампионата на открито в Гьотеборг. Възходът на Костадинова продължи и през 1996 г, когато в Атланта печели бленуваната олимпийска титла, след инфарктно надскачане на финала с Ники Бакояни (Гър).

 

Светла Димитрова започна тренировки на 20-ия ден

 

след раждането през 1996-а на сина си. „На петия месец след раждането Светла постигна 12,57 сек на 100 м с препятстви, спомня си нейния съпруг и треньор Илиян Пищиков. През лятото на 1997-а атлетката спечели сребърен медал на 100 м от световното първенство на открито в Атина. През 1998-а пък стана за втори път европейска шампионка на хърдели в Будапеща. Състезателната кариера на Светла продължи до 2004-а, а в момента е треньор.

Руми Нейкова роди 2 деца и стигна до Олимпийска титла

Последният засега златен олимпийски медал за България е на Румяна Нейкова в академичното гребане. Тя го спечели в дисциплината скиф на игрите в Пекин 2008. Преди това тя имаше сребро от олимпиадата в Сидни 2000 и бронз от Атина 2004. През 2001-а Нейкова роди първия си син Емил, а през 2006 и втория – Марио. Тя е омъжена за бившия спортен министър и нейн треньор Свилен Нейков. След първото раждане бързо влиза във форма и печели световната титла през 2002 в Севиля. Вторият й син Марио пък дава нужния тласък за олимпийското злато от игрите в Пекин.

Таня Богомилова не се поддава на натиск

Златната рибка на българското плуване Таня Богомилова е сред най-ярките примери, как раждането помага на спортиските. Година преди олимпийските игри в Сеул 88 тя ражда дъщеря си Ани. Когато във федерацията научават, че Богомилова е бременна започват неприятностите. Тя е заплашена да не получи премиите си за медалите от световното и с други наказания. Богомилова вкрайна сметка обещава да плува и на игрите в Сеул и санкциите отпадат. В корейската столица Таня избухва в коронната си дисциплина 100 м бруст. След края на успешната си спортна кариера Таня ражда и син Георги.

Мария Гроздева е най-успешната ни олимпийка

Безспорно най-успешната българка от олимпийски игри е Мария Гроздева в спортната стрелба. Тя има в кариерата си 5 медала от летни игри от които 2 златни (малокалибрен пистолет 2000 и 2004) и три бронзови (пневматичен пистолет 1992, 1996 и 2004). Омъжва се за личния си треньор Валери Григоров през 1998 г. На световната купа в Цюрих през 1998 е бременна с първото си дете и печели злато. Валери младши се ражда през 199 г, а година по-късно тя стига в Сидни и до първата си олимпийска титла. През 2002 г ражда и щерката Магдалина. На олимпиадата в Атина 2004 печели злато и бронз. Догодина в Токио Мария ще е на своята седма олимпиада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай