Отличниците на Мондиал 2014

Отличниците на Мондиал 2014 | StandartNews.com

След финала между Германия и Аржентина станаха ясни и отличниците на Мондиал 2014.

Ето ги и тях:

"Златна топка"
на "Адидас" за най-добър играч.
Лионел Меси (Аржентина)

"Сребърна топка"
Томас Мюлер (Германия)

"Бронзова топка"
Ариен Робен (Холандия)

"Златна обувка"
на "Адидас" за голмайстор
Хамес Родригес (Колумбия) - 6
!!!тук снимка 29james

"Сребърна обувка"
Томас Мюлер (Германия) - 5

"Бронзова обувка"
Неймар (Бразилия) - 4
(заб. по 4 гола имат още Меси и Ван Перси, но Неймар ги е вкарал в по-малък брой мачове)

"Златна ръкавица"
на "Адидас"
Мануел Нойер (Германия)

"Най-добър млад играчи"
на "Хюндай"
Пол Погба (Франция)

"Награда за Фейрплей"
Колумбия
(0 червени и 5 жълти картона в 5 мача)

Рекордите на Клозе

Мирослав Клозе счупи няколко рекорда в Бразилия. Той стана най-резултатният футболист на световни първенства с 16 гола, един повече от бразилеца Роналдо. След немецът записа името си в историята като първия с медали от 4 поредни Мондиала. Пред 2002 г Германия зае второ място, а през 2006-а и 2010-а — трето. Освен това 36-годишният нападател вече има 24 мача на световни финали. По този показател пред него е само сънародникът му Лотар Матеус с 25.

4396 дни разделиха Мирослав Клозе от двата му финала (2002, 2014). Това е с 21 дни повече от Пеле (1958, 1970). Клозе е на пето място при най-възрастните играчи, които играят на финал на Мондиала (36 г. и 34 дни).

Любопитно

* Германия спечели четвъртата си световна титла след 24 години чакане. Последният триумф на немците беше на първенството в Италия през 1990 г. Любопитното е, че Бразилия (1970 – 1994) и Италия (1982 – 2006) също чакаха по 24 години за четвъртата си титла.

* Германия за пръв път печели финал, след като по пътя към него е елиминирал домакина. На полуфиналите немците сгазиха със 7:1 Бразилия. През 1982, 1986 и 2002 Бундестимът се провали в мача за титлата, като преди това победи, съответно Испания, Мексико и Южна Корея.

* За пръв път европейски отбор печели титлата в Южна Америка. Триумфът на Германия е трети пореден за отбор от Стария континент (Италия 2006, Испания 2010), което е рекорд в историята въобще. 11-9 в полза на Европа срещу Южна Америка е общият баланс.

* За трети пореден път финалът на световното не завършва в редовното време. През 2006 Италия би Франция с дузпи след 1:1, а през 2010 и сега мачът се реши в продълженията.

* Германия вкара 18 гола на Мондиала. Това е най-доброто постижение в съвременната история, заедно с Бразилия през 2002 г.

* 6 футболисти на "Байерн" (Мюнхен) започнаха титуляри за Германия. Рекордът се държи от Славия (Прага) с 8 през 1934 г., когато Чехословакия губи 1:2 от Италия.

* Сами Кедира ("Реал" М) стана десетият играч в историята, който печели Шампионската лига и световната титла в една година. Преди него това са правили сънародниците му Франц Бекенбауер, Паул Брайтнер, Ули Хьонес, Юп Капелман, Герд Мюлер, Сеп Майер и Ханс-Йорг Шварценбек, които през 1974 г триумфираха с "Байерн" и ФРГ. Другите двама са Кристиян Карембьо, спечелил Шампионската лига с "Реал" М и световната титла с Франция през 1998 г., както и Роберто Карлуш, стъпил на върха с "Реал" М и Бразилия през 2002 г.

* Хьоведес стана вторият немски играч, който цели греда на финал на световното. Първият е Оливер Ньовил през 2002 г.

* Аржентина владя топката 36% на финала, което е най-лошият показател от 1966 г.

* От 3 г. Аржентина не беше губил мач, който в редовното време завършва 0:0.

* И двата най-посетени мача на Мондиал 2014 са с участието на Аржентина. Двубоят от груповата фаза с Босна е бил наблюдаван от 74 738 души на стадиона. Толкова са гледали и финала. Най-слабо посетения мач е Русия - Южна Корея, на който дойдоха едва 37 603 души.

* 187 жълти и 10 червени картона бяха показани по време на Мондиал 2014. Най-грубият мач на турнира беше межу Коста Рика и Гърция, в който австралийският рефер Бен Уилямс показа осем жълти и един червен картон. Най-много предупреждения са получили домакините от Бразилия - 14 жълти картона, въпреки че Холандия е направила най-много нарушения - 126. Най-строгият съдия на турнира е узбекистанецът Равшан Ирматов, който вдигна 14 жълти и един червен картон.

Идеалният отбор

Мануел Нойер
"Непоклатим като египетска пирамида и подвижен като ловджийско куче. Един от играчите с най-голяма заслуга за световната титла на Германия"

Филип Лам
Капитанът на шампиона Германия. Той започна световното като халф, но после бе върнат на фланга и доказа, че си остава един от най-добрите бекове в света.

Матс Хумелс
Предостави страхотен шанс на Паласио на финала, но иначе се представи фантастично във всички мачове.

Езекил Гарай
Незаменим в сърцето на аржентинската защита.

Дейли Блинд
Една от най-приятните изненади на турнира. Показа класа и характер. Готов е да играе в голям отбор.

Хавиер Масчерано
За разлика от клубния си тим "Барселона" в Бразилия игра като халф и изглеждаше видимо подмладен. Беше непреодолима стена пред отбраната на Аржентина.

Бастиан Швайнщайгер
Германският Пирло. В сравнение с оригинала може би не е толкова добър в извеждащите пасове, но за сметка на това компенсира с бързина и агресивност.

Тони Крос
Световното го короняса като един от най-големите футболисти на планетата. Срещу Бразилия направи съвършен мач.

Хамес Родригес
Голмайсторът на турнира е невероятен талант и може да стане следващата голяма суперзвезда в световен мащаб.

Ариен Робен
Какъв футболист!. Мнозина го бяха отписали, но бързината и дрибълът му причиняваха кошмари за всяка отбрана.

Томас Мюлер
Меси, Неймар и Бензема се загубиха по пътя за разлика от Мюлер, който върви по стъпките на съфамилника си Герд.

заб. класацията е на "Евроспорт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай