Още отбори от Формула 1 може да фалират

Още отбори от Формула 1 може да фалират | StandartNews.com

Още отбори от Формула 1 може да последват "Кейтръм" и "Маруся", които влязоха в процедура по несъстоятелност, смята бившият шеф на спорта Макс Моузли.

Само девет отбора ще застанат на старта на Гран При на САЩ в Остин този уикенд, което е най-малкият брой отбори от 2005 г. Според Моузли броят им може да намалее още повече.

"Това вече не е честно състезание. Големият проблем е, че големите отбори имат много повече пари от отбори като "Кейтръм" и "Маруся", заяви бившият президент на ФИА, предаде Ройтерс.

"В крайна сметка едните се отказват. И вероятно няма да са последните", добави той.

"Маруся" влезе в процедура по несъстоятелност в понеделник - дни след като това се случи с "Кейтръм". Двата отбора бяха бедняците в падока с бюджети под 80 милиона долара в сравнение с над 300 милиона на отбори като "Ферари", "Мерцедес" и "Ред бул".

Докато ръководеше ФИА, Моузли се опита и се провали в опита си да се въведе таван на разходите, за да има някакво равенство между участниците.

"От спортна гледна точка трябва парите да се делят поравно и да се оставят отборите да си добавят колкото могат от спонсори. Отбор като "Ферари" винаги ще има повече спонсори от "Маруся", но ако в началото имат равно количество пари, тогава ще започват състезанието от еднаква позиция", добави той.

Приходите на Формула 1 са повече от 1.5 милиарда долара, като повече от половината отиват при притежателя на търговските права CVC. Отборите разделят 47.5% от наградния фонд, но средствата се разделят според резултатите.

Отделни отбори като "Ферари" получават допълнителни бонуси заради историческия си принос и значимост за спорта.

Смяната на двигателите според новите правила увеличи разходите. Разходите за двигатели на по-малките отбори достигат 30 милиона долара на сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай