Осем български журналисти ще стартират на световното по ски

Осем български журналисти ще стартират на световното по ски | StandartNews.com

София. Осем български журналисти ще участват в 61-вото Световно първенство по ски за журналисти, което ще се прове от 22 до 29 март в швейцарския курорт Шампери. Мястото е част от една от най-големите ски зони в света – швейцарско-френската Порт дьо Солей, разполагаща с над 650 км маркирани писти.

Отличното представяне на България, приела преди осем години в Банско „белия керван" на журналистите, несъмненият престиж на Български ски клуб на журналистите (БСКЖ) и отличните ни резултати, особено в ски-бягането, станаха причина световният клуб да определи толкова висока квота за участници от България.

В състава за Шампери са представители на Нова телевизия, bTV, БНР, Тв Bulgaria ON AIR, СБЖ, в. „Лична драма". Отборът заминава с любезното съдействие на „Мото-Пфое", официален вносител в България на „Форд", и верига спортни магазини SLS. По пътя до Швейцария българският тим ще тества новия Ford Kuga в очакваните сурови алпийски условия, а екипировката с последните състезателни модели ски „Росиньол" е осигурена от веригата спортни магазини SLS.

Първенството в Шампери ще събере на едно място над 240 журналисти от 32 страни от Европа, Северна Америка, Азия и дори Африка. Официалните състезания са гигантски слалом и ски-бягане (класически стил) за мъже и жени, съответно на 5 и 2,5 км.

Традиционните годишни срещи на СКИЖ са и важен международен форум за контакти и разговори между журналисти от Изтока и Запада, възникнал още в разгара на „студената война" през 1955 г. През тази година дискусиите около „кръглата маса" са фокусирани върху „Климатичните промени и тяхното влияние върху планинските райони", която пряко засяга и България, утвърждаваща все повече и своите зимни курорти на световната ски карта. Внимание ще бъде отделено естествено и на запазената „швейцарска марка" – часовниците, с разговор за бъдещето на тази индустрия в национален и световен мащаб и посещение на централата на прочутите часовници „Юбло".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай