Олимпийци промотираха Чепеларе за "Европейски град на спорта"

Призът ще бъде връчен в края на ноември в Брюксел

Олимпийци промотираха Чепеларе за "Европейски град на спорта" | StandartNews.com

Красивото планинско градче Чепеларе, което ежегодно посреща хиляди туристи от България и чужбина, спечели днес титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г. в категорията „малки градове“. Това стана след двудневна инспекция на ръководителите на ACES EUROPE, водени лично от президента и основател на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта Джан Франческо Лупатели и генералния секретар Хуго Алонсо. Заедно с българските представители на централата Анатоли Илиев и Дамян Диков, те инспектираха града и възможностите, които се предлагат за спорт и активен начин на живот.

Оценителите се запознаха на място с политиката на местната Община относно плановете за развитие на спорта, посетиха спортната база и се срещнаха с представители на спортните клубове. Инспекторите бяха информирани за инвестициите и ресурса, които отделя кметството за социална дейност и спорт на хората със специфични потребности. Подготвящите се за олимпиадата в Пекин сноубордист Радослав Янков и биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов лично промотираха родопското селище за авторитетния приз.

„Титлата ще даде възможност Чепеларе да разгърне още повече своя потенциал за развитие на спортния туризъм, спортната си база и надграждане на спортния си календар. Тук отчитаме една от най-силните кандидатури за европейски малък град на спорта в историята на инициативата,“ заяви президентът Лупатели.

Хуго Алонсо изтъкна, че „Чепеларе покрива високите критерии с политиката на Общината за утвърждаването на нови възможности за спортуване на всички възрастови и социални групи. Впечатлени сме от това, което има за цел местната управа и специално кметът Боран Хаджиев,“ каза още испанецът, като разкри, че градът е отговорил на изискванията за получаване на престижната титла и е събрал една от най-високите оценки в Европа.

Като част от регламента всеки град, кандидатстващ за титлата, трябва да изработи свое лого. В случая това е мечето Чепи – добре познатият на местните хора символ, който наскоро беше изцяло обновен и променен визуално.

Чепеларе е малко градче с огромни спортни успехи. Най-големият е на Екатерина Дафовска, която донесе първи и единствен засега за страната ни златен медал от Зимни олимпийски игри. Името на сноубордиста Радослав Янков в момента силно сияе на картата на световния спорт, а за отношението на Чепеларе към спорта говори и факта, че настоящият кмет Боран Хаджиев е един от най-успешните български треньори в биатлона. И ако като треньор неговата амбиция е била да създава шампиони, то сега като управник личната му мотивация и тази на екипа му, е Общината да има съвременна европейска визия, а местното население – нови възможности за развитие.

Чепеларе е градът дал най-много участници в зимни олимпиади. За предстоящата зимна олимпиада в Пекин през 2022 г., освен Радослав Янков, се подготвят още изявените ни биатлонисти Димитър Герджиков и Антон Синапов, които днес лично представиха пред оценителите аргументите на селището в сърцето на Родопите.

Самото връчване на титлата „Европейски град на спорта“ по традиция се извършва в тържествена обстановка в залата на Европейския парламент в Брюксел по време на традиционната Гала на ACES EUROPE в края на ноември всяка година. Заради здравната обстановка обаче, сега мястатото на церемонията все още е под въпрос, като при невъзможност да се състои в Белгия, сертификатите ще бъдат връчени в Хага – европейската столица на спорта за 2021 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай