Охранители точат бюджета на Рио

Нузман също като Дилма Русев попадна на прицела на цяла Бразилия

Охранители точат бюджета на Рио | StandartNews.com

Покриват скандални договори като "държавна тайна"

Разходите около игрите в Рио де Жанейро продължават да се увеличават, въпреки че Организационния комитет твърдеше обратното, обяви бразилската секция на ESPN. Медията разкри, че сериозни суми се точат от перото за охрана.

Шефът на БОК Карлос Артур Нузман, който се грижи и за домакинството на лятната Олимпиада, се възползвал от постовете си и уредил себе си и семейството със гардове и видеонаблюдение на домовете. Частна компания е получила около 120 000 евро за услугите. Това гласят платежни от 2011 до 2014 г. Появи се и ново, което показва цифрите са се увеличи, защото първата вноска за 2016 г възлиза на близо 16000 евро. Организационният комитет отказва да разкрие как и защо се е стигнало до подписването на този договор и защо с охраната на Нузман не се грижат останалите две фирми, които официално са обвързани със сигурността на игрите. Първата получава по близо 1 млн. евро на година за пазенето на обектите, съветнически услуги и др. Освен това "Гокил" прибира допълнително по 18 000 евро за всяко събитие на Организационния комитет, а такива има доста в последно време. "VMI Sistemas de Seguranca" пък гушка по 70 000 евро за скенери, огради и др.

Първоначално хората на Нузман дори обявиха, че пресата лъже и няма договор с "SL Quatro Seguranca e Vigilancia" за лична негова охрана. По-късно обаче си признаха, че има такъв, но с половин уста. За капак не е ясно как са избрани трите фирми, защото публично никъде не са обявявани търгове. "Тези разходи, както и договорите са държавна тайна!", отсичат властите в Бразилия. "Тази тайна не се ли нарича - кражба?", питат медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай