Огромно признание за Меси. Наградата

Меси заслужи приза в конкуренцията на съотборника си в Пари Сен Жермен Килиан Мбапе

Огромно признание за Меси. Наградата | StandartNews.com

Звездата на Аржентина Лионел Меси спечели наградата за най-добър футболист за 2022-а година FIFA The Best за втора поредна година, информира БНТ. Това се случи на изискана церемония във френската столица Париж, водещ на която беше бившият английски национал Джърмейн Джинас.

Меси заслужи приза в конкуренцията на съотборника си в Пари Сен Жермен Килиан Мбапе и голмайстора на Реал Мадрид Карим Бензема. Последният не присъства на награждаването.

"Невероятно удоволствие е е да съм тук. Да спечеля тази награда означава много. Не мога да не благодаря на съотборниците си, на Лионел Скалони. Всеки от аржентинския отбор заслужава приза. Да, световната титла беше най-голямата ми цел. Радвам се, че най-после я постигнах. Благодаря и на семейството си и на хората в Аржентина, които не спряха да ни подкрепят и да вярват в нас. Благодаря много", каза щастливият Меси от сцената.

Вечерта започна с реч на президента на ФИФА - Джани Инфантино, който определи Световното първенство в Катар за най-доброто в историята. Той почете паметта на починалия в края на миналата година Крал на футбола - Пеле, както и на други две легенди на футбола, които ни напуснаха наскоро - Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

„Пеле винаги е бил вдъхновение за мен. Ще го запомня като скромен човек. В един от най-трудните моменти в живота ми той беше до мен и ми помогна със съветите си. Винаги е бил мъдър. Той успяваше да игнорира омразата. Значението му за Бразилия е огромно“, заяви Роналдо по адрес на покойния си сънародник.

Феномена връчи и специална награда на съпругата на Пеле Марсия Аоки.

„Бях щастливец да играя с Пеле. Той е най-великият артист, който някога е стъпвал на терена. Всички трябва да сме благодарни и да не тъгуваме, а да си спомняме с уважение за него и да помним това, което е направил. Двамаат сме имали много специални моменти“, добави бившият съотборник на бразилската легенда Жаирзиньо, който беше сред гостите на церемонията.

Първата индивудуална награда получи англичанката Мери Ърбс, която заслужи приза за Най-добър вратар при жените.

Веднага след това при мъжете за №1 беше избран аржентинецът Емилиано Мартинес. Стражът на Астън Вила имаше огромна заслуга за спечелването на световната титла за „гаучосите“ в Катар. След него останаха Тибо Куртоа и Ясин Буну.

За Най-добър гол или наградата „Пушкаш“ беше спечелена от поляка Марчин Олекси, който отбеляза феноменално попадение на турнир за хора с ампутирани крака в родината си. Голът на Олекси стана популярен благодарение на сънародника му Роберт Левандовски, който го разпространи в социалните мрежи. Другите кандидати бяха гола на Ричарлисон за Бразилия и на Димитри Пайе за Олимпик Марсилия.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков връчи приза за най-добър треньор при жените на нидерландката Сарина Вигман, която изведе Англия до европейската титла.

"Откакто се помня, обичам футбола. Винаги съм искала да постигна успехи, борила съм се за това всеки ден, всяка минута. Благодаря на семейството и близките ми хора", каза победителката от трибуната.

В категорията за Най-добър треньор при мъжете наградата получи селекционерът на Аржентина - Лионел Скалони. Бившият защитник изведе „гаучосите“ до световната титлата на Мондиала в Катар. Той изпревари за наградата треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти и на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола.

"Благодаря на всички от моя щаб, на помощниците ми, на Валтер Самуел и Роберто Аяла. Благодаря и на света, че ме оцени", заяви Лионел Скалони.

Грузинецът Лука Лочошвили стана носител на специалната награда за феърплей. Защитникът на Кремонезе спаси живота на противников футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското първенство през миналата година. По това време Локошвили все още носеше екипа на Волфсбергер.

В най-добрата единайсеторка при жените попаднаха Кристиане Ендлер, Луси Бронз, Мария Леон, Лия Уилямсън, Уенди Ренар, Алексия Путейяс, Кийра Уолш, Лена Обердорф, Алекс Морган, Сам Кър и Бет Мийд.

В най-добрата единайсеторка при мъжете са Тибо Куртоа, Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Върджил ван Дайк, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Каземиро, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема и Ерлинг Халанд.

За футболистка №1 в света беше избрана звездата на Барселона - Алексия Путейяс, която спечели приза и през миналата година. Тя пропусна Евро 2022 заради контузия, но въпреки това впечатли с изявите си за каталунците.

"Благодаря на моето семейство за подкрепата, на човека до мен и на съотборничките ми. Благодаря на всички в Барселона, без тях това нямаше да е възможно. Пътят до тази награда беше дълъг", заяви от сцената испанката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай