Нургюл с първи думи на родна земя

Отборът не е имал време да почива

Нургюл с първи думи на родна земя | StandartNews.com

На моята дъска победител съм аз. Там рейтинг перформансът е първи показател, моят е най-висок от всички състезателки на втора дъска. Напоследък шахът е много популярен в България, имаме страхотни успехи. Титлата ни е черешката на тортата. Надявам се, че още млади таланти ще следват нашия път. Шахматът развива много качества при малките деца. Това каза европейската шампионка Нургюл Салимова в Интервюто на NOVA.

По думите ѝ трябва да има повече средства и внимание към шахматните състезатели.

Капитанът Антоанета Стефанова сподели, че отборът не е имал време да почива. "Пътуваме почти 24 часа от Подгорица дотук. Еуфорията и адреналинът още ни държат. Програмата ми е много натоварена, до края на годината има доста важни първенства - Световното за бърз шах, блиц за мъже и жени между Коледа и Нова година. През януари ще бъде Европейското по ускорен шах и блиц в Монако. Няма да имаме много време за почивка. В отборните състезания много важна е психологията, както и чисто шахматните знания. Имаше прекрасна атмосфера и истински отбор, всички играеха за България. Всеки ден се решава кой да е играе - от 5, 4 играят. Пренебрегваме личните си нужди и желания, за да се избере най-добрият отбор за конкретния противник. Не сме очаквали успехът да дойде толкова бързо. Шахът е игра, която никога не омръзва", заяви тя. И допълни, че очаква федерацията да бъде призната.

Председателят на Българската шахматна федерация Милен Василев обясни, че от 7 години българската федерация е изключена от Европейския шахматен съюз. "Тази година след събранието на 24 септември, председателят призна новоизбраното ръководство и ни дадоха уайлд кард, с която да участваме в Будва. В най-скоро време се надяваме, че България ще бъде приета като член и ще получи лиценз. 10 години не сме участвали на такъв голям отборен форум", разкри той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай