Ноле - между NO и ОЛЕ

Той ще получи забрана поне до края на годината, ако не се ваксинира

Ноле - между NO и ОЛЕ | StandartNews.com
  • Той ще получи забрана поне до края на годината, ако не се ваксинира

Ако Новак Джокович не се ваксинира по всяка вероятност той няма да може да играе на нито един от големите тенис-турнири през тази година. Това казват експерти пред белградското издание "Данас". Джокович няма да може да играе в САЩ, но и във Франция. Той няма да може да излезе на кортовете на Ролан Гарос, пише изданието и припомня, че още в края на миналата година американските власти са взели решение, което забранява участие на тенисисти, които не са ваксинирани.

Експертите уточняват, че правилата за Уимбълдън все още не са напълно прецизирани, но ако се съди от опита с Австралия шансовете за Джокович да играе не са големи. "Всяка една държава има суверенното си право сама да решава кого да допусне на територията си", казват още експертите пред белградското издание.

Този случай е удар и за други тенисисти

След депортирането на Новак Джокович Tennis Australia излезе с подробно изявление на втория ден от Australian Open, в което организацията изрази съжаление за случилата се ситуация с него. От там уверяват, че уважават решенията на съда, но и че последните събития са оказали влияние върху всички участници в турнира от Големия шлем.

"Искаме да покажем ясно, че уважаваме решенията на министъра на имиграцията и на Федералния съд. Australian Open вече започна и нашият приоритет винаги е бил да осигурим най-доброто изживяване за всички участници. Tennis Australia работи в тясно сътрудничество както с Федералния съд, така и с правителството на Виктория през последната година, за да се увери, че всичко е безопасно за играчите, професионалния щаб и феновете, що се отнася до коронавируса.

"Наясно сме, че последните събития бяха значително разсейване за всички и дълбоко съжаляваме за въздействието, което оказаха върху всички играчи. Винаги има поуки, които трябва да се научат и от най-лошите моменти. Австралия има страхотна тенис традиция и е прекрасно да видим как феновете аплодират най-добрите играчи в света и искаме фокусът да бъде върху това. Щастливи сме, че ни предстоят невероятни две седмици тенис", се казва в съобщението.

Ноле обявил на семейството си, че спира

Новак Джокович е сред най-доминиращите тенисисти през последните десетилетия и въпреки че е на 34 години, сърбинът не спира да изумява тенис света със своята невероятна физическа подготовка и атлетизъм, не отстъпвайки по нищо на младата генерация състезатели. Световният №1 продължава да подобрява рекорд след рекорд и името му несъмнено ще бъде записано със златни букви в историята на спорта.

"Не мога да определя конкретна дата и не искам да си поставям ограничения. Към момента мога да ви уверя, че нямам намерение да се отказвам от тениса, тъй като просто няма причина да го правя. Със сигурност ще играя още няколко години", сподели в края на миналата година Ноле пред журналисти на пресконференция.

Има обаче информации, че Джокович е споделял друго. Съпругата му Йелена каза, че Ноле преди две години е мислил точно да спира с тениса.Това става след две поредни загуби, което е отприщило емоцията в него. След това обаче последваха успехи и титла на "Уимбълдън", което тотално е променило мисленето на Джокович.

Скандалите с Федерер

Новак Джокович често трябва да стиска ухото си, за да насърчи публиката да го аплодира. Той е спечелил 20 титли от Големия шлем при мъжете и е номер едно в света със зашеметяващ атлетизъм - но Джокович е и една от най-поляризиращите фигури в своя спорт.

Когато Джокович се изправи срещу Роджър Федерер на финала на Уимбълдън през 2019 г., епична среща беше помрачена от освиркването към сърбина. Пропуските му бяха аплодирани, а той беше подиграван в партизанска атмосфера, която по-често се среща на футболните стадиони, отколкото на тенис кортовете.Джокович спаси мач точки и продължи към спечелването на класически финал, като експертите призоваха феновете да покажат повече уважение към великия играч. Трудно е да се определи защо почитателите на този спорт реагираха така - да, изключително популярният Федерер има фенове, каквито никой друг играч не е виждал, но Джокович също е един от великите в спорта.

"Не можете да накарате хората да ви обичат и това е положението", каза бившият му треньор Борис Бекер пред BBC Radio 5 Live Breakfast. "Той е добър млад спортист с правилна нагласа и правилен характер, просто има различен поглед върху живота. Има различно виждане как се храни, как пие, как спи. Ето къде не можеш да го критикуваш. Може би това е причината да е толкова успешен, но той не е за всеки - разбирам."

Или това е поведение е подтикнато от миналото му на корта? Джокович многократно е обвиняван от играчи в преувеличаване на нараняванията, включително на миналогодишното Откритото първенство на Австралия, когато Тейлър Фриц каза, че сърбинът би се оттеглил от мача им, ако проблемът му с корема беше "наистина, наистина лош".

Още през 2008 г. Анди Родик се подигра с Джокович, като предположи, че сред многото заболявания, които притесняват сърбина на US Open, може да са птичият грип, антракс и ТОРС...

Сърбинът е и рекордьор по титли в Мелбърн

Australien Open е основан през 1905 година като Австралийско-азиатски шампионат, проведен е в Мелбърн. През 1927 е прекръстен на Австралийски шампионат, а през 1969 - Открито първенство на Австралия.До 1988 година турнирът се е провеждал на тревна настилка, впоследствие е въведена твърдата настилка от типа Рибаунд Айс (Rebound Ace), подобна по характеристики на тази на Откритото първенство на САЩ.При мъжете на сингъл рекордьор по титли до момента е именно Новак Джокович - 8. Той е и актуалният шампион от миналата година. При жените Маргарет Смит Корт има 11 спечелени титли. В миналия турнир японката Наоми Осака триумфира с купата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай