Негово величество реши да поиграе

Негово величество реши да поиграе | StandartNews.com

Това е да си световна звезда и името ти да работи за теб! Три минути бяха напълно достатъчни на Кристиано Роналдо, за да се превърне в героя на вечерта и в център на медийното внимание. Толкова дълго го чакахме и накрая той ни го показа в полуфинала с Уелс. Гол за 1:0 плюс асистенция за 2:0 и всички европейски медии осъмнаха със засмяната му физиономия.

Както се пошегува един от френските вестници, може пък Кристиано да се е засегнал от съмненията в него след първите мачове, тщеславието му да е било накърнено и затова да е решил да се размърда. А може би се разигра, защото срещу него беше Гарет Бейл - неговият дразнител от съблекалнята на "Реал", който - представете си - дори оспори званието му за най-скъпия играч в света? Вероятно по същия начин Роналдо щеше да е "на педали" и ако Португалия беше срещнала Аржентина с Меси. Но това Исландия, Австрия, Унгария... Изглеждаше, сякаш тези съперници са твърде несъразмерни към неговата класа, за да събудят интереса му. Даже и България не се оказа интересен дразнител, та разгеле ги излъгахме с 1:0 през март.

До мача с Уелс на Евро 2016 Роналдо беше бледа сянка на себе си и на това, което е в "Реал", включително според статистиките. Възможно е и да се е дължало на отшумяващата контузия, която беше получил преди финала в Шампионската лига, или изобщо на поредния натоварен сезон. Но проспиването на цели 5 мача не могат да бъдат "извинено отсъствие" за спортната и маркетингова икона. За разлика от представянето си в "Реал" като цяло, Роналдо рядко атакуваше до вратата и неслучайно в 4 от 5-те мача преди бляскавия полуфинал нямаше нито един пробив в наказателното поле.

В петия имаше само един. Имаше странни ситуации, в които той не успяваше да улучи топката пред вратата и риташе въздуха - нелепост, която на "Сантяго Бернабеу" не помнят да са виждали. Наложи се дори селекционерът Фернандо Сантош да го защитава с общи комплименти: "Той е важен - служи за пример. Има манталитет на победител и всеки ден тренира неимоверно, за да вдъхновява съотборниците си."

До победата над Уелс Кристиано игра по същия начин, по който играе с националната фланелка на големи турнири - под нивото си. С което впрочем копира представянето на Лионел Меси за Аржентина. Шестият мач беше различен и изглежда обещаващ преди финала.

Има и други причини да чакаме от него още един силен мач в неделя. Голмайсторското постижение на Мишел Платини отпреди 32 години най-после е изравнено, а звездата много си пада по рекордите. Още едно попадение на "Стад дьо Франс" ще го направи едноличен в класацията на еврофиналите. А и това е един от последните големи шампионати в кариерата на 31-годишния нападател. Световна титла няма как да го огрее, така че както се казва - сега му е времето!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай