Наше момиче ще се бори за златото в шахмата

Нейна съперничка ще е рускинята Александра Горячкина, която е №3 в световната ранглиста

Наше момиче ще се бори за златото в шахмата | StandartNews.com

Нургюл Салимова постигна невероятен успех и се класира за финала на Световната купа по шахмат за жени в Баку.

20-годишната българска състезателка спечели драматична полуфинална битка с украинката Анна Музичук - 3.5:2.5, като мачът отиде драматично в партии по блиц шахмат, а после и по ускорен такъв, в тайбрек формат.

В последната от тях на Салимова трябваше реми и тя го постигна с майсторска игра, за да си осигури място на финала. Той е през уикенда.

Там нейна съперничка ще е рускинята Александра Горячкина, която е №3 в световната ранглиста на ФИДЕ. Тя пък стигна финала с победа над Тан Жонг от Китай.

Българката си осигури и участие в турнира на претендентите за световната титла през 2024-а, в който ще се излъчи една от двете участнички в пряката битка за короната.

След две ремита в партиите в класическия формат, днес Нургюл проби още в първата среща и с черните фигури победи на 32-рия ход. Но сбърка с белите, притисната от времето и допусна отговор на украинката за 2-2 победи.

Това означаваше, че тайбрекът трябва да продължи с две партии на контрола 10 минути плюс 10 секунди за ход. Салимова беше с белите фигури в първата, успя да развие преимущество и още на 23-тия ход накара Музичук да се предаде.

И вече с аванс, младата българка не трепна и направи реми на 33-тия ход с черните фигури, без да рискува, за да си осигури крайната победа и да отиде на финала.

С класирането си за финала Салимова, която е бивша световна шампионка за момичета до 12 години, си осигури минимум 35 000 долара от наградния фонд на турнира. Ако спечели Световната купа, тя ще прибере още 15 000 долара.

Но със сигурност по-важно е, че това е нейният голям пробив в елита на играта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай