Народни борби в Етрополе събраха деца, шампиони и медалисти

Да възродим традициите на този спорт, е посланието на сдруженията-организатори

Народни борби в Етрополе събраха деца, шампиони и медалисти | StandartNews.com

На снимката горе: Йоан Димитров грабна първа награда в категорията до 85 кг, редом с него е организаторът Владимир Александров

Трениращи борба, шампиони и медалисти се събраха на знаков турнир за народни борби в гр. Етрополе, който цели възраждането на традициите в този спорт. Около 200 участници от цяла България в 5 възрастови групи, в това число деца, премериха сили в 35 категории на Стадион „Чавдар“. Сред участниците бяха националът по борба в свободен стил Мирослав Киров, втори на европейското през 2021 г., и етрополецът Йоан Димитров, втори на първенството на България тази година.

Събитието бе организирано от Клуб „Спорт и здраве“ - Етрополе и „Клуб на миньора при Елаците-Мед – Етрополе“. Сдруженията, които помагат за редица благородни каузи в общината, искат да възстановят и добрите традиции в този спорт. „Народните борби са в сърцето на българина. Имаше желаещи от цяла България, дори малки деца от спортни школи. Имаме предложение от гражданите турнирът да се организира всяка година“ – каза Владимир Александров, председател на миньорското сдружение. „Идеята ни беше да направим нещо, което любимо на хората, от много години не е организирано такова събитие в Етрополе“ – допълни Ивайло Георгиев, председател на спортния клуб.

През 70-те години на миналия век градът е бил център за подготовка на кадри за класическата борба, тук са тренирали, имало и лагери. Георги Мърков, световен и европейски вицешампион, който бе сред гостите, разказа спомените си за времето, когато е бил състезател на националния отбор и тренирал в града. „Със Стоян Николов заедно сме участвали в световни и европейски първенства и много обичам Етрополе. През 1970-1971 г. тръгнахме оттук, станахме световни шампиони, победихме и СССР. За съжаление, малко или много, днес сме отстъпили от позициите, които имахме. Държавата не стои зад спорта. Нашите етрополци имат идеята да го възродят, аз съм приятно изненадан. Нека благодарим на хората, които организират това събитие, дано има повече като тях, които да помагат за спорта“.

Снимка: Първенец е и Мирослав Киров (80 кг), до него вляво е известният български борец Валентин Гецов

Сред гостите на трибуната бяха много от известните ни олимпийски шампиони и медалисти по борба, сред които и етрополците братя Стоян и Петър Балови. „В турнира участват наши възпитаници от НСА. Сега обучавам деца, дано се намерят финанси в бъдеще, за да се развиват“ – каза Стоян Балов.

Националът Йоан Димитров, родом от Етрополе, се включи с удоволствие в надпреварата и грабна първата награда в категория мъже до 90 кг. „Ако се върнем назад във времето, Етрополе е бил шампион в класическата борба в отборната надпревара. Сега няма много желаещи, но се надявам това да се промени и благодарение на организаторите на този турнир да върнем спорта в залата“ – каза той.

Сред участниците бе и шампионът по борба на България и Сърбия Алекса Ерски, който се класира втори в турнира в категорията на Йоан Димитров.  „Чудесно е да се събират хора, деца, да се поддържа традицията и да се показва хубавата страна на спорта. Спортът изгражда духа и тялото, ние, борците, където и да ни сложиш, ще се справим. Дори и космически кораб може да караме…“ – каза с усмивка Алекса.

Победителите, класирани на първо, второ и трето място получиха парични награди и други награди,  а призьорите в категория мъже: Микяй Наим (60 кг), Мирослав Киров (80 кг), Йоан Димитров (85 кг) и Георги Иванов (100+кг) и живи животни, както повелява старата традиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай