Над 350 атлети от 33 държави в Стара Загора

Над 350 атлети от 33 държави в Стара Загора | StandartNews.com

От Античния форум „Автуста Траяна" стартира Третото световно първенство по лека атлетика за хора с увреден слух

С тържествена церемония на Античния форум официално стартира снощи Третото световно първенство по лека атлетика за хора с увреден слух.

„Добре дошли в нашия древен град! Избрахме Античния форум за церемонията по откриването, защото е свързан с нашата история. Само на 50 м оттук има паметна плоча, на която е изписано името на Фронтеро - първият римски олимпиец, живял по тези земи", поздрави участниците зам.-кметът на общината Красимира Чахова. Тя припомни, че стадион „Берое", на който ще се проведат състезанията е бил арена на много спортни върхове. Тук на 20.08.1988 г. българската атлетка Йорданка Донкова постави световен рекорд на 100 м с препятствия, непобеден и до днес.

Председателят на Спортната федерация на глухите в България Николай Николов, главен изпълнителен директор и генерален секретар на Международния комитет на глухите припомни, че първите олимпийски игри за глухи са проведени през 1924 г., а България многократно е била домакин на първенства за хора с увреден слух.

Представителни групи на държавите участнички дефилириха на сцената на форума със знамената на Световната спортна федерация на глухите и националните флагове.

В световния шампиоант ще участват 350 атлети от 33 държави, които ще водят оспорвани битки в продължевие на 8 дни в 22 дисциплини. В състава на България участва европейската шампионка в дисциплината „Хвърляне на копие" Елена Узунова, която неотдавна постави нов световен рекорд с постижение от 47,23 м.

Фото – Жейна ЖЕЛЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай