На Олимп се качи Богинята. Триумфът на Аталанта

Италия вече има победител в Лига Европа

На Олимп се качи Богинята. Триумфът на Аталанта | StandartNews.com

Италия дочака своят шампион в Лига Европа. Футболът на Апенините така и не успяваше да триумфира в турнира с новото му наименование, но в четвъртък вечер в Дъблин това стана факт. 

След шест дълги десетилетия на чакане и загубени финали, най-вече в турнира за Купата на страната, Аталанта от Бергамо се окичи с европейска слава.

"Бергамаските" разбиха мечтите на Байер (Леверкузен) за требъл и сезон без загуба, при това убедително - с 3:0 във финалния мач между двата тима.

Адемола Лукман бе главното действащо лице на вечерта, след като заби и трите попадения, а "Богинята", каквото е прозвището на клуба от Бергамо, най-сетне се качи на футболния Олимп.

Медиите на Ботуша са във възторг

"Аталанта за историята. Божествен триумф в Лига Европа", пише най-голямото спортно издание на Ботуша - "Гадзета дело спорт".

"О, Богиньо моя!", играе си с думите първата страница на друг ежедневник в страната, "Кориере дело спорт", където добавят, че Лукман е нокаутирал Байер след фантастичните 51 мача без поражение.

"Божествена!", лаконични са на челото си в "Тутоспорт".

Магическата серия на Алонсо бе прекъсната

"Лукман прекъсна серията на Чаби Алонсо", отчита като една от водещите си новини Mundo Deportivo, докато AS оприличава случилото се като "мъчение" за испанската легенда, който води Байер.

"Надеждата за требъл на Леверкузен се спука", обявява германския Bild. Marca от Мадрид пък подчертава, че Аталанта оставя Алонсо без европейска корона.

Треньорът на победителите Джан Пиеро Гасперини похвали своите не просто за победата срещу Байер, а за това как са стигнали до трофея.

Трябва да се припомни, че Аталанта отстрани на четвъртфиналите големия фаворит за трофея Ливърпул, а на полуфинала се справи и с Марсилия.

Треньорът на Байер Леверкузен Чаби Алонсо заяви, че отборът му не е издържал на напрежението срещу Аталанта (0:3) във финала на Лига Европа.

"Трябва да поздравим Аталанта, те бяха по-добрият отбор. Съперникът действаше много интензивно, а ние не можахме да покажем футбола, който обикновено практикуваме. Бяхме уверени в себе си, но не се справихме с напрежението от това, че сме на финал", заяви Алонсо.

"Имахме известни проблеми, с които не искам да се оправдавам. Създадохме малко положения. Аталанта ни пресираше яростно от самото начало и взе предимство. На нас ни липсваше прецизност в последния пас.

Във футбола е много трудно една загуба да се анализира веднага след края на мача. Сега за нас ще е тест дали ще си стъпим бързо на краката, защото в събота ни престои нов много важен двубой", завърши Алонсо. 

Испанският специалист вече мисли за финала за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн.

Най-великият аутсайдер в съвременния футбол

Той никога не беше печелил трофей като треньор, а тимът му не беше вдигал купа от 61 години.

Нещо повече, тъкмо беше загубил още един финал за Купата на Италия, негов трети начело на този отбор.

Какъв беше шансът на един такъв състав и един такъв наставник във финала на Лига Европа срещу непобедения цял сезон Байер Леверкузен?

Машината за футбол на Чаби Алонсо не познаваше вкуса на поражението от 361 дни и нищо чудно, че беше фаворит в сблъсъка за трофея. 

Но Аталанта и Джан Пиеро Гасперини го направиха - пренаписаха своята съдба и създадоха най-великата вечер в клубната си история.

Всъщност няма по-преуспяващ аутсайдер в съвременния футбол и няма друг треньор, който сезон след сезон постига толкова много с толкова малък клуб.

Когато Антонио Перкаси придоби Аталанта през 2010 г., те бяха втородивизионен отбор, пълен с проблеми на терена и извън него. 

Първата цел беше завръщане в елита, втората - тимът да се задържи при най-добрите. Чак до днес собственикът Перкаси твърди преди началото на всеки сезон, че целта е да се избегне изпадането. И не е трудно да разберем защо.

Аталанта е провинциален клуб със стадион за едва 15 000 души. Годишният приход до голяма степен се формира от продажба на футболисти и обикновено е в рамките на 200 млн. евро.

Няма да видите Аталанта в топ 20 на най-богатите клубове, но тъкмо беше подсигурено трето участие в Шампионската лига за последните 5 години, а "Богинята" вече е и победител в Лига Европа.

Преди мача на Аталанта с Кротоне през октомври 2016 г. наскоро назначеният Гасперини вече има основания да се страхува за поста си. Натрупал е 4 загуби в първите си 5 мача от Серия "А", а непознат човек го спира пред дома му в Бергамо. "Харесват ми идеите ти. Сигурен съм, че ще имаш успех тук", казва човекът на смаяния Гасперини. "Помислих, че ми се подиграва", признава по-късно наставникът. "После срещнах същия човек и той ме покани на обяд в къщата си, направи много хубаво ризото. Днес Паоло е страхотен приятел", споделя още Гасперини.

Доверието на общността и на шефовете няма как да не играе голяма роля за неговия успех.

Но преди всичко, 66-годишният Джан Пиеро е човек, който неизменно вярва в самия себе си и в своята футболна философия.

В един мач срещу Ювентус Гасперини не изневерява на предпочитаната схема 3-4-3, но решава да заложи на персонална опека в отбрана, докато отборът му притежава топката - така печели един свободен играч, "когото можех да използвам за тактически маневри".

"Заслужаваше си риска и защитниците на Аталанта, които днес постоянно виждате да атакуват, са следствие от онова мое усещане", разяснява треньорът.

Гасперини е доказателството, че все още е възможно по-малките клубове да се конкурират с по-големите и не просто да ги надлъгват, а да ги побеждават с игра.

"Скромността не означава, че не трябва да си амбициозен. Твърдо вярвам, че е по-вероятно да постигаш добри резултати, ако играеш добър футбол", смята наставникът.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай