Мирела е на финал на световното в Доха

Скачам за злато в понеделник, категорична е националката по лека атлетика

Мирела е на финал на световното в Доха | StandartNews.com

Мирела Демирева се класира макар и драматично за финала в скока на височина на световното по лека атлетика в Доха (Катар). Националката започна квалификацията от 185 см, като ги преодоля без проблеми. Така беше и на 189. На 192 обаче видяхме друга Мирела. Тя бутна летвата в първите 2 опита и бе опряна до стената. В третия трябваше да го скочи, за да е финалистка. За него Мирела се събра и мина без грешка. После от втория преодоля и 194 и се класира за финала като шеста в класирането.
"В понеделник скачам за злато. Нямам други планове", категорична бе Демирева, след квалификацията. - Каквото човек си направи сам, друг не може да му го направи. Загубих концентрация на два пъти и се получиха гафовете. Имаше малко напрежение, защото сега не скачаш за медал, а може да изгубиш всичко". В неделя Мирела ще навърши 30 години.
Нейни съпернички във финала ще са американките Ващи Кънингам и Танита Бутс, украинките Карина Демидик, Юлия Левченко и Ярослава Манучих, рускинята Мария Кучина-Ласицкене, Имке Онен от Германия, Светлана Радзивил от Узбекистан, белгийката Клер Орсел и хърватката Ана Симич. Голямата звезда Ласицкене също изправи на нокти феновете си. На 189 тя направи фаул в първия опит, но после се коригира и стигна с лекота финала.

„Вече сме свикнали на подобни неща", коментира Мирела. На нея и харесвало да се състезава в жега като тази в Доха и нямала никакви проблеми с времето.
Георги Цонов отпадна в тройния скок като успя да направи само 16,61 метра във втория си опит. Това му отреди 21-о място от 33-ма състезатели и само мижавите 27 сантиметра от последното място за финал. Само преди няколко седмици Георги скочи над 17 метра в Правец.
"Подготвен съм, здрав съм, но нямах ден", бе краткият коментар на Георги след края на състезанието. Малко успокоение идва от факта, че доста големи имена като Нелсон Евора, Дмитрий Сорокин и други също отпаднаха. 

Очаквано в първия ден от световното стадион "Халифа" не се напълно изцяло. Домакините спазиха обещанието си и вътре температурата бе около 25 градуса благодарение на различните модели климатични уредби. Утре на пистата излиза в 16,30 ч Инна Ефтимова. Тя започва от квалификациите на 100 м.

Фото Пламен Вълков

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай