Мароко спечелил Мондиал 2010, ФИФА подменила вота

Испанците взеха историческа първа титла от Мондиал в ЮАР

Мароко спечелил Мондиал 2010, ФИФА подменила вота | StandartNews.com

Невероятен скандал се развихри около избора на домакин на Световното първенство по футбол през 2010 година. Мароко е спечелил вота, а не Република Южна Африка, разкрива британският вестник Sunday Times. От изданието е разпространен аудио файл, в който признание прави бившият президент на футбола в Боствана Исмаил Бамжи.
Според шуфа, който участва във вота през 2004 година, Мароко е получил 13 гласа срещу 11 за ЮАР. Официалните резултати тогава обаче показаха 14:11 в полза на Република Южна Африка.

"Говорих с всички, които са гласували. Ние сме колеги и се познаваме, така че не бе трудно да разберем кой кого е подкрепил. След вота стана ясно, че гласовете за Мароко са с повече", разкрива Бамжи в записа. Разследването на британския вестник е на път да разрази поредния скандал във ФИФА. По-рано бяха арестувани заради подкупи редица служители на централата, заради които в крайна сметка оставка подаде дългогодишният президент на централата Сеп Блатер. Не един и двама служители на ФИФА се усъмниха, че домакинството на ЮАР е взето със сериозни подкупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай