Лорд Коу за "Стандарт": Спасихме световната атлетика

Правец е едно от любимите ми места, категоричен е президента на ИААФ

Лорд Коу за "Стандарт": Спасихме световната атлетика | StandartNews.com

Лорд Себастиан Коу е президент от 2015-а година на Междуанародната федерация по лека атлетика (ИААФ), която със своите 215 страни членки е най-голямата организация в света. Преди да оглави ИААФ той бе шеф на организационния комитет за олимпийските игри в Лондон 2012-а. От 2007 до 2015-а е вицепрезидент на ИААФ. В периода 1992-1997 е бил и член на английския парламент.

В бляскавата си кариера на атлет Коу е двукратен олимпийски шампион и световен рекордьор на 1500 м. По време на конгреса на ИААФ на 25 и 26 септември в Доха той ще бъде преизбран за втори мандат начело на световната атлетика. Лорд Коу е голям приятел на българската атлетика и на президента на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов. Независимо от натоварения си график той намери време и посети България за 3 дни, за да гледа наживо Балканиадата в Правец. За "Стандарт" Лорд Коу разказа за работата си начело на ИААФ, промените в световната атлетика, а също така даде и своята оценка за Балканиадата. На снимката Лорд Коу (вляво) е на стадиона в Правец заедно с президента на АБАФ, БФЛА и първи вице президент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов.

- Лорд Коу до къде стигна Брекзит?

- А, не дискутирам темата Брекзит. Особено в чужбина. Никога не дискутирам политика. Само мога да кажа, че положението въобще не ми харесва.

- Как се чувствате тук в България?

- Изглеждам ви много спокоен, а това говори само по себе си как се чувствам. Правец е едно от любимите ми места по света. Дойдох тук за първи път за рожденния ден на Добромир Карамаринов преди 2 години. И от този момент много ми допадна. Харесва ми обстановката, която определено допада и на спортистите. Говорих с атлетите в ресторанта и всички смята, че са дошли на едно специално място. Много съм радостен да бъда тук със семейството на балканската атлетика. Стадионът е перфектен за лека атлетика. Условията за състезания са много благоприятни. Времето беше прекрасно. Имаше всички предпоставки за едно добро състезание.

- Вие ще бъдете президент на ИААФ за втори мандат. Какво следва за световната атлетика?

- Първите 4 години бяха посветени на заздравяването на основите, защото къщата ни беше започнала да пада. Даже почти се срина. Заради това първите години бяха посветени на новия устав на ИААФ, на новите правила и новите структури. Направихме една модерна организация. Много беше важно да запазим и спонсорите си, защото много от тях се колебаеха дали да продължат с нас. Бяха много изнервени и за това първата година аз просто трябваше да ги убедя, че можем заедно да спасим нашия спорт, че ще се променим за добро и наистина го направихме. И ако първите 4 години бяха време за промяна, то следващите 4 ще бъдат време за надграждане. Сега може малко да се позабавляваме. Да обърнем внимание на атлетиката. На Диамантената лига. На координирането на календара. На континенталните серии, които току що създадохме. Те ще бъдат под Диамантената лига. В Европа ще има 5 състезания от този ранг. Добри състезания, които ние ще подкрепим и ще финансираме. Ние трябва да бъдем смели. Да правим нещата различно. Вече се виждат някои промени, като смесените щафети. На световното в Доха сесиите вече ще са само вечерни. И това ще е в следващите 4 години. Ще опитаме да намерим и нови спонсори разбира се. Преговорите вече вървят добре. Става въпрос за корпоративни спонсори, които вече ни виждат като един сигурен спорт за инвестиция. Ще има много работа, но този път ще се съсредоточим главно върху самата атлетика. Нови формати, презентации, телевизия, онлайн.

- Когато оглавихте ИААФ преди 4 години очаквахте ли, че ще имате толкова много работа?

- Знаех, че да си президент на най-големия олимпийски спорт е голяма отговорност. Знаех, че има много неща, които искам да свърша, но не осъзнавах, колко огромно предизвикателство ще бъде това за мен. Всичко се случи много бързо и ни завари неподготвени.

- Кое според вас бе по-лесно? Да организирате олимпийските игри в Лондон 2012 или да оправите световната атлетика?

- И двете бяха голямо предизвикателство и ми доставиха удовлетвореност. Олимпиадата беше голямо предизвикателство. Понякакъв странен и забавен начин обаче и първите години в ИААФ бяха още по-голямо, защото и вие помните, защото следите спорта от близо, че беше голям хаос. Ние обаче го преодоляхме. Горд съм с това, че нашия спорт се обедини. Ние сме по-близо един до друг отколкото в цялата история. Навсякъде сме заедно и разговаряме. Вярвам, че аз съм президента, които отива при хората, за да ги види, а не чака те да дойдат при него. За това обичам да ходя по такива състезания, като Балканиадата, защото се виждам с атлетите, с шефовете на федерациите и моите приятели, които организират това състезание.

- Дойде ли според вас края на кризата?

- Не знам. Мога да кажа обаче, че какъвто и проблем да се яви в бъдеще нашия спорт вече има силата да го реши. Имаме вече структурите, които отново ни правят силни.

- С вашия натоварен график, колко време ви остава за семейството?

- Не достатъчно. Децата ме чакат на летището със снимката им, която съм изпратил, за да ме разпознаят (смее се). Летището е втория ми дом. Зает съм, но децата ми са много важни за мен. Те вече пораснаха. Най-малката ми дъщеря вече е на 21 години. Със сина ми пък сме родени на една дата - 29 септември. Откъде да знам, че докато съм в България вече не съм станал дядо (смее се).

- На 29-и септември на световното в Доха, да очакваме голям купон за рожденния ви ден.

- Не голям, но ще има. Ще пия бира с приятелите си.

- На конгреса в Доха ще има и избор за Съвета на ИААФ. Един от кандидатите е и президента на Българската федерация и АБАФ Добромир Карамаринов. Как виждате неговата кандидатура?

- Той е много силна кандидатура. Той разбира атлетиката. Служил и е много години. Минал е всички стъпала - от спортист, през треньор - до ръководител и организатор на големи състезания. Много силна кандидатура.

- Колко важни са Балканите за световната атлетика?

- Много, защото вярвам, че в нашите континентални структури подобни регионални организации са от изключителна важност. Много важно е, че българското правителство в лицето на министър Красен Кралев подкрепя атлетиката. Важно е и че има хора като Валентин Златев, които помагат на нашия спорт. И заради това е много важно точно тези регионални организации да имат своя вътрешен календар, а на Балканите Добромир направи нещо невероятно. Едва ли има друг регион в света с толкова много първенства и то във всички видове дисциплини - от писта до планинско бягане и то във всички дисциплини. Фантастична работа.

- Колко пъти тренирате в седмицата?

- Всеки ден (смее се). Един ден тичане 1 час, а на другия фитнес пак един час. Добромир Карамаринов e мой персонален треньор и партньор в тренировките. Където и да сме по света тренираме заедно (смее се).

- Какво световно очаквате в Доха?

- Много добро първенство очаквам. Стадионът е фантастичен. Хотелите за атлетите са изключителни. Технологиите на стадиона и охлаждащата система на стадиона ще направят условията перфектни за всички. Очаквам отличен шампионат с много силни резултати. Надявам се, че времето няма да окаже влияние върху постиженията. Тук в Правец е по-топло от колкото на стадиона в Доха (смее се). Очакванията са по време на състезанията от световното температурите да са между 23 и 25 градуса. Има загряваща зала, която е климатизирана, както и помещенията, където стоят атлетите преди старта.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай