Кръстева: Искам да предам на младите щастието от олимпийската титла

Тази година се сбъдна една моя мечта

Кръстева: Искам да предам на младите щастието от олимпийската титла | StandartNews.com
  • Сармите са любимото ми коледно ястие, питката я прави съпругът ми
  • Успехът идва в трудна ситуация и се надявам да даде искрица надежда за по-добри времена, казва Стойка Кръстева
  • Тази година се сбъдна една моя мечта
  • Цял свят стана на крака, за да слуша българския химн

Стойка Кръстева е родена е на 18 септември 1985 г. в Добрич. Започва да тренира бокс на 13 г. Тя е двукратна европейска шампионка и двукратна световна вицешампионка. На игрите в Лондон 2012 става първата българска боксьорка на олимпиада, като завършва пета.През 2018 г. слага край на кариерата си и става треньор. Две години по-късно се връща на състезателния ринг и започва подготовка с Борислав Георгиев в "Локомотив" (Сф).Идва и големият ден! На 7 август 2021 г. печели олимпийската титла в Токио в категория до 51 кг. Омъжена е за Борил Кръстев. Стойка окончателно слезе от ринга като състезателка и продължи треньорската си кариера."Стандарт" потърси олимпийската ни шампионка с въпроси за равносметката от изминалата успешна година, новото занимание и коледните приготовления в семейството.

  • Празнувах титлата, като си оправях багажа
  • Треньорската професия ме прави щастлива, емоциите на децата не могат да се заменят с нищо
  • Надявам се новият министър да направи всичко за благото на българския спорт
  • Цената за медала, която платихме с екипа ми, беше доста висока, но си заслужаваше
  • Смятам себе си за справедлив, трудолюбив и емоционален човек

 

- Какво е чувството да очакваш Коледа след такава година?

- Чувството е невероятно. В навечерието на празниците мога да кажа, че съм доволна от изминалата година. Трудът ни бе възнаграден. Както казват децата на Дядо Коледа - бях послушна и очаквам подаръците си.

- Олимпийски шампион. Огромната мечта. Половин година по-късно какво е усещането?

- Тази година се сбъдна една моя мечта. Станах първата жена олимпийски шампион в бокса. Усещането още си е невероятно. Цял свят стана на крака, за да слуша българския химн.

- Оттук до края на живота ти си олимпийската шампионка Стойка Кръстева. Как прекара първата вечер след титлата?

- Олимпийската шампионка прекара първата си вечер в оправяне на багаж, понеже полетът ни беше сутринта... Нямаше много време за радост, искахме първо да се приберем.

- Беше ли планирала втория път да спреш с активния спорт и как се чувстваш като треньор? Веднъж се отказа и се върна.

- Това ми отказване е окончателно. Мисля, че няма какво повече да постигна от олимпийския връх. Треньорската професия ме прави щастлива. Емоциите на децата не могат да се заменят с нищо друго.

- Сега, като треньор, по-заета ли си отпреди или е малко по-спокойно?

- Със сигурност сега съм много по-ангажирана, защото освен времето, което прекарвам в залата за тренировките с децата, се занимаваме и с други неща, които са в интерес и от полза на състезателите. Има случаи, в които излизам сутринта и се прибирам в 22:00 ч. вечерта.

- Ти спомена неведнъж, че дължиш много от успеха си на доскорошното управление на спорта.

- Животът ме е научил да ценя всичко и да казвам благодаря, когато някой ми е помогнал.

- Нов министър, нови очаквания. Какво е твоето мнение?

- Не познавам новия министър лично. Надявам се да направи всичко за благото на българския спорт. Не мисля, че трябва предварително да се слагат етикети и да се съдят хората заради професията или заниманията им. По-скоро трябва да се види какво е тяхното желание и какво биха направили на даден пост, това за мен е по-важното. Очакванията ми са да успее да ръководи добре тази организация, защото спортът без добро ръководство е за никъде.

- Прожекторите вървят и светят след теб. Неизбежната цена на успеха? Умори ли се?

- Наистина ми е много трудно. Опитвам се да се отзова на всяка покана, която получа. Да, изморих се, но целта ми е децата да се завърнат отново в залите и да спортуват. Родителите да видят, че спортът е важен и много полезен за техните деца.

- Беше казала, че и с напълно променена визия пак те разпознават, например на морето.

- Хората ме разпознават и много често ме спират, за да ме питат: Каква е тайната на успеха? Даже бях се опитала да се скрия зад голяма шапка, но и това не помогна... Все пак това е цената на популярността.

- Всеки голям спортист знае цената на успеха. Сега, когато се върнеш назад, доволна ли си от всичко, което направи?

- Цената за олимпийската титла, която платихме с екипа ми, беше доста висока, но си заслужаваше. Всеки труд се възнаграждава. И нашият се възнагради. Аз съм си го изживяла вече този момент, това щастие и се опитвам, ако мога по някакъв начин, да го предам на младите, да могат те да усетят тази емоция, за да изпитат нужда да се борят и да постигнат успехи.

- Защо е необходимо толкова много да "ухажвате" младите, за да тренират?

- Смятам, че днешното поколение деца е доста разглезено и получава почти всичко наготово. Това е една от причините да не искат да се сблъскат с всички трудности, през които трябва да минат, за да стигнат до успеха.Има си много лишения, много трудности и борби, през които трябва да премине всеки, за да стигне до успеха. А на децата сега това им е трудно. Искат всичко да стане сега, на момента и наготово, ако може.

- Усещаш ли повече положителни емоции около себе си, откакто спечели титлата?

- Да, има доста положителни емоции около мен. Интересно ми е, когато, вървейки по улиците, дори с маска, чувам около мен: "Това тя ли е, не е ли тя? Да, тя е, олимпийската шампионка". Или пък директно идват и питат: "Вие ли сте Стойка Кръстева?"

- Този успех идва в трудни времена. Това прави ли го още по-ценен?

- Наистина, успехът идва в трудна ситуация и се надявам да даде искрица надежда за по-добри времена. Дано хората се обединят и да си помагат за общите каузи.

- Ако имаш свободно време, как го прекарваш? Някакво хоби или друг любим спорт?

- Към момента нямам никакво свободно време. Надявам се по празниците да намеря. Обичам да пътувам сред природата, да карам ски, да играя футбол и да ловя риба.

- Как се чувства семейство с олимпийски шампион?

- Семейството ми е щастливо и гордо!

- Коледа и Нова година предстоят. Къде за теб е разликата и как се чустваш на двата празника?

- Коледа за мен е семеен празник и ще го прекарам със семейството си. Няма къде другаде да бъда в такъв момент. Нова година ще посрещна с приятели.

- Кое е любимото ти коледно ястие? Включваш ли се в приготвянето на трапезата?

- Обичам да се включвам активно в приготвянето на вечерята. Сармите са любимото ми коледно ястие. Ще обсъдим вкъщи менюто за празника и тогава ще разпределим кой какво ще прави. А какво умея да готвя - тайна е, няма да издам. В интерес на истината, аз мога да приготвям сармички, но с питките не ме бива. Тях ги прави съпругът ми.

- Какъв тип човек си? На ринга се виждаше емоцията. Или там си друга?

- Смятам себе си за справедлив, трудолюбив и емоционален човек.

- Голям проблем за олимпиадите - без щанги и бокс на олимписки игри. Мнението ти?

- Смятам, че това няма да се случи. Има три точки за изпълнение и те са напълно постижими - прозрачност на финансите, смяна на съдийството и спазване на насоките от МОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай