Кръщават улица на Милен Добрев

Кръщават улица на Милен Добрев | StandartNews.com

От 5 месеца не е близвал алкохол, кълнат се приятелите на шампиона

Масивен инфаркт е погубил олимпийския шампион от Атина 2004 Милен Добрев. Това са коментирали пред "Блиц" след аутопсията на щангиста от "Съдебна медицина"-Пловдив. Според лекарите баща му Атанас го открил около 20 часа след като е издъхнал. "Стягаме се погребението. С баща му сме разбити! Сполетя ни голямо нещастие! Никой не го е очаквал!", изплака пред "Блиц" втората майка на Добрев - Сийка, която го е отгледала от малко дете. Със съпруга й Атанас още вчера бяха в родното му село Житница, където днес в 12 ч ще е поклонението пред олимпийски шампион.

"Милен беше в прекрасна форма, тренираше почти всеки ден по 2,5 ч. Не е вземал анаболи, нито пък се е оплаквал от здравословни проблеми", разказа пред "Марица" приятелят му Атанас Марков. За последно двамата се видели на 15 март и обсъждали плановете си за бъдеще. Наскоро двамата регистрирали клуб по бокс, борба и щанги в община Калояново, където щели да обучават не само възрастни, но и деца.
"Отиде си без време, просто не мога да повярвам", казва Атанас. "Когато тренираше и се наведеше в залата над щангата или гирите,

понякога се зачервяваше

Тогава казваше, че не се чувства добре, но после му минаваше. Споделял е, че не взема редовно хапчетата за кръвно", не крие Атанас. И отрича Милен Добрев да е имал финансови проблеми. Като олимпийски шампион получавал 1050 лева всеки месец, а още 800 лева докарвал от бизнес, най-вече в строителството. От 5 месеца не бил близвал алкохол, заради което приятелите му молят да спре да се спекулира, че е имал проблем с чашката.

Добрев бил много привързан към село Житница, където живеели родителите му. Близки, приятели и роднини ще се съберат днес в църквата в селото в 12 ч на поклонение, а след това на гробищата ще го изпратят в последния му земен път. Добрев бил силно привързан и се грижел за 4-годишния си син Кристиян. "Съпругата му живее в Бургас, но Милен постоянно се обаждаше, виждаха се с детето и правеше подаръци", казва Атанас. "Бе много скромен, голям човек и приятел. Помагаше, когато може, а хората го търсеха, защото

бе звезда, но никога не парадираше

обяснява още Атанас.
"За последно го видях преди десетина дни, разминахме се по стълбището. Изглеждаше добре, а като съсед го познавам като тих и скромен човек", обясни млад мъж от блока на Добрев на ул. "Победа" в Пловдив. Милен живеел сам, но често му гостували родителите, както и негови приятели. "За последно на 8 март бях на гости, доста си говорихме. Най-вече се интересуваше и се радваше за спортния клуб, който направихме", допълва Атанас. Добрев поддържал добри отношения с бившите си съотборници от националния отбор по вдигане на тежести. Най-често се виждал с Величко Чолаков и Златан Ванев. С него се срещнали наскоро в Асеновград, когато там пристигнали на лагер щангистите от Азербайджан.

"Ще го запомним само с добро", казват хората в Житница. Те смятат да предложат на общинския кмет на името на олимпийския шампион да бъде кръстена улица в селото или Калояново. "Не мога да повярвам, че Милен е починал! Това е шок за мен!", коментира пък кметицата на Житница Цецка Йотова. "Бяхме близки, често общувахме по телефона, той идваше. Милен се интересуваше от развитието на селото. Тук е баба му, леля му, други роднини", разкрива тя. "Когато стана олимпийски шампион, бяхме много щастливи, много горди с него. Нямате представа каква радост бе в Житница! Едно наше момче, толкова добро, топло и сърдечно, бе на най-високия спортен връх. Малко след олимпиадата с Милен решихме в селото да направим детска школа по вдигане на тежести. С тях работеше тогавашният му треньор Кръстьо Милев. Не се получиха нещата, школата се разпадна. Причината е, че децата тук са много малко", сподели още кметицата. "Не съм виждала Милен в недобро психическо здраве. Но той

не можа да приеме факта, че има травма

/проблеми с един прешлен на гръбначния стълб/ и тя не му позволява да вдига тежести. Просто не искаше да повярва, че повече няма да се състезава. Това му пречеше да продължи напред, да потърси друго поприще", смята Йотова. "Не мога да кажа кога точно за последно се видяхме и чухме, още не мога да се опомня! В този момент искам да виждам топлия и сърдечен Милен, не искам да се разделя с тази представа", сподели още кметицата на Житница.

Величко Чолаков: Голям спортист, голям човек!

Бившият съотборник на Милен Добрев в национала - Величко Чолаков, който спечели бронзов медал при най-тежките на игрите в Атина през 2004 г., е покрусен от мъка и трудно намира думи да изрази скръбта си след смъртта на шампиона. "Какво да кажа?! Не е за вярване! За последно се видяхме през януари. Не се е оплаквал, че има някакви проблеми. Но той беше такъв човек, че дори и да е имал, никога не се оплакваше от нищо, дори на най-близките си хора. Голям спортист и голям човек!", завърши Чолаков.
Двамата с Милен бяха най-близките съотборници по време на пребиваването им в националния отбор по вдигане на тежести. Чолаков е единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория. В същата категория става световен шампион във Ванкувър и европейски шампион в Украйна. Висок е над 2 м и тежи около 160 кг. През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира Арнолд Класик в САЩ. Почетен гражданин на Смолян и община Неделино.

Димитър Стойков: Беше затворен, но талантлив

Пловдивските деятели на щангите бяха попарени от вестта за кончината на последния ни олимпийски шампион Милен Добрев. В последните месеци Добрев е спрял да идва на традиционните тренировки, но с нищо не подсказвал, че има здравословни проблеми. Те твърдят, че бил в суперформа, тренирал всеки ден на "Лаута" или в залата за щанги на Спортното училище. "Затворен си беше по характер, не общуваше с всеки, но той винаги си е бил такъв", спомня си един от първите му треньори - Димитър Стойков, работил с Милен в периода 2001-2003 г. "Притежаваше природна сила и талант, беше много надарен, много изпълнителен, тренираше здраво. Онова, което го отличаваше, бяха бързите му движения по време на вдигането на щангата - бързото преминаване на отделните елементи в тласъка. Как се случи тази беля?!", недоумяваше Стойков. Той коментира и допинг скандала с 11-те национали, спипани със забранения станозолол. Един от тях е щангистът на "Марица" Асен Мурадов - възпитаник на Стойков. "Момчето ми се обади, плачеше му се. Казва ми: "Добре че беше ти, поне една керемида да ми остане над главата" - че покрай успехите му дадоха общинско жилище. Иначе спортът ни загива, сега ще спрат и финансирането от държавата и сме за никъде", съжалява Стойков.

Би Би Си и Ройтерс го почетоха

Авторитетни световни медии почетоха паметта на Милен Добрев. Би Би Си, Ройтерс, "Глобо", "Екип", "Евронюз" и много други издания - от Индия до Бразилия, отразиха трагичната новина, повечето я илюстрираха със снимки или видео от триумфа му в Атина през 2004 г. "Страшно! Милен Добрев намерен мъртъв!", "Последният олимпийски шампион на България във вдигането на тежести си отиде от инфаркт на едва 35 г.". "Инфаркт отне живота на един от най-големите български тежкоатлети", "Добрев властваше в категория до 94 кг в периода 2002-2004 г." - бяха част от заглавията в световните медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай