Красавица от Пловдив е "Атлет на годината"

Тройната скачачка Габриела Петрова печели за втори път приза

Красавица от Пловдив е "Атлет на годината" | StandartNews.com

Красавицата Габриела Петрова спечели 23-ата анкета на списание "Атлетика" за Атлет на България за 2020 година. Възпитаничката на треньора Атанас Атанасов за втори път е начело на класацията, след като през 2015-а бе избрана и за "Спортист на България", и за "Атлет на България".

Пловдивчанката, която започва атлетическата си кариера в Харманли преди повече от 15 години, набра 237 точки от гласовете на експертите на специализираното издание. В крайното класиране се калкулира и един глас на феновете, който дадоха своя вот чрез социалната мрежа "Фейсбук".
В годината, в която бяха отменени всички европейски и световни първенства, както и олимпийските игри в Токио поради пандемията от коронавирус Габриела успя да направи няколко престижни международни старта.

28-годишната Петрова завоюва две титли в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и жени в Клуж Напока, Румъния с екипа на България. В най-силният турнир за годината в Монако - част от веригата "Диамантена лига" - Габриела зае второ място на троен скок. Същата позиция Петрова записа и на турнира в Турку, Финландия, който бе с категория "Континентален тур".

Състезателката на Локомотив (Пловдив) имаше победи и на турните в Пловдив (троен скок) и Атина (скок дължина), а на националния шампионат за мъже и жени помогна на отбора си да триумфира в щафета на 4х100 м със силно бягане в последния пост.

Постижението на Габриела Петрова на троен скок 14.38 е най-силното в българската атлетика за 2020 година по сравнителната таблица на Спириев.
"Радвам се, че журналистите ми гласувахте това доверие за втори път. Пожелавам си да съм здрава през предстоящия тежък сезон, както и близките ми и треньора ми да са здрава, коментира за "Стандарт" Петрова.
Второ място в анкетата е за петкратната победителка в тази класация Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка бе "Атлет номер 1 на България" за 2019 година, а през 2020-а участва на турнири от "Диаматената лига" и "Континентален тур". Лалова-Колио записа и победи на турнири в Италия.

Третото място в анкетата зае новият национален рекордьор на копие Марк Славов, който завоюва и сребърен медал на балканския шампионат с рекордното постижение.

Топ 10 на 2020 година

1. Габриела Петрова (троен скок, скок дължина) - 237 точки
2. Ивет Лалова-Колио (100 м и 200 м) - 222
3. Марк Славов (копие) - 172
4. Мирела Демирева (скок височина) - 143
Тихомир Иванов (скок височина) - 143
6. Милица Мирчева (бягания на дълги разстояния) - 96
7. Михаела Петкова (копие) - 91
8. Маринела Нинева (бягания на дълги разстояния) - 62
9. Инна Ефтимова (100 м и 200 м) - 59
10. Милена Миткова (скок дължина) - 42.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай