Кралят е един! Няма място за друг

С Пеле си отива нещо изключително във футбола

Кралят е един! Няма място за друг | StandartNews.com

На 82 години си отиде от света великият Едсон Арантес до Нашименто, наричан от семейството му Дико, а от света - Пеле. Краля на футбола - това е неоспоримото и останало завинаги прозвище, което бразилецът получи още през 1970-а.

Много години се спори кой е най-великият играч в историята. Такъв спор няма! Такава теорема няма. Има факти, има огромно футболно наследство, оставено от гениалния бразилец.

 

Няма Марадона, няма Меси! Няма никой. Това е футболна аксиома! На някои може да не им харесва, но проблемът си е личен. Зад Пеле  е футболната магия. Зад Пеле са световните титли, изключителните спомени за тези, имали привилегията да го гледат. Зад Пеле са рекордите, признанието.

Зад Пеле са всички останали.

Краля на футбола Пеле почина

През 2016-та си отиде Йохан Кройф, през 2020-та почина Марадона, сега дойде редът и на Пеле. Не случайно се споменава тази тройка. Това са тримата най-големи в историята на футбола. Признати от всички. Извършили револююция във футбола. 

Едва на 17 години той пленява света по време на Мондиал 1958, който е първият, достигнал всяка точка в живи телевизионни предавания. Там блести за първи път този диамант, а още е едно вечно усмихнато дете. И вдига титлата с Бразилия, помитайки по пътя далеч по-опитни и силни физически съперници.

Финтове, прехвърлящи удари, задни ножици или топовни изпълнения от преки свободни с външната част на крака. Физическо присъствие, съчетано с невероятна техника и баланс. И невероятна игра с глава! Такава беше невъзможна за ниския Марадона, също така и по същата причина за Лео Меси. 

Затова - мирно пред майстора!

Той е първата суперзвезда, разпознаваема от всеки. Децата от Япония до Ню Йорк знаят кой е Пеле. И то в години без интернет, без социални мрежи и хиляди телевизионни канали, излъчващи практически всичко и отвсякъде.

Чисто статистически - вкарва 1283 гола в 1366 мача. Поне според официалните данни. Някои от тях са шедьоври, които те оставят със зяпнала уста и днес. За Бразилия има 77 попадения в 92 двубоя.

Според бразилската футболна федерация са повече.

Израснал е в Бауру, в дома на Дондиньо - както е прякорът на баща му, малкият иска само едно като дете - да играе футбол. Нищо, че с надежда да стане някое светило в науката и един ден да е президент, татко му го кръщава на Томас Едисон.

Краля на футбола Пеле и Бразилия от 1970 г. - една от великите истории на  Мондиали. Победата над Италия с 4:1 на финала остава паметна като вероятно  последното голямо зрелище на такъв

Незабравим за всички остава и третият му финал за световната титла - през юни 1970 година в Мексико Сити на "Ацтека". Там Бразилия унищожава Италия с 4:1 и завинаги печели Златната Нике като трикратен световен шампион.

А голът и въобще играта на Пеле остават незабравими и до днес. Никой, по никакъв начин на световен финал не се е докаснал до това съвършенство днес, 52 години по-късно.

Когато си отиде Краля на футбола!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай