Коне за 5 милиона евро пристигат в Божурище

Коне за 5 милиона евро пристигат в Божурище | StandartNews.com

София. Конната база "Ген. Крум Лекарски" ще приеме от 24 до 26 май поредния кръг от Световната купа по конен спорт в дисциплината прескачане на препятствия.

Според вицепрезидентът на БФ Конен спорт д-р Крум Рашков до момента има заявки за участие от 8 държави – Румъния, Турция, Гърция, Сърбия, Хърватия, Швеция, Англия и България. Очаква се да пристигнат над 50 състезатели със 100 коня, които са на стойност над 5 милиона евро.

Надпреварата в последния ден ще е квалификация за Световното първенство през 2014 г във Франция, както и за Европейкия шампионат в Дания през август тази година. Наградният фонд е 39 000 евро. Федерацията на Англия е изпуснала крайния срок за подаване на заявка за участие. Въпреки това ездач от Острова пристигна в Божурище.

Ник Чанинг Уилямс дойде с два коня и организаторите обещаха да направят всичко възможно и той да стартира. България ще е представена от най-добрите си състезатели Ангел Няголов, Аспарух Атанасов, Христо Найденов, Апостол Тенев. От Германия пристига Росен Райчев с четири коня, между тях е и Капучино, с който триумфира миналата година. Другият българин, трениращ на немска земя, Ивайло Бонев също ще участва.

Организацията на състезанието струва над 170 000 лв., от тях 50 000 лв. са осигурени от спортното министерство. Останалите средства идват от българската федерация и от спонсори. Вицепрезидентът на централата д-р Крум Рашков обаче отбеляза на пресконференция, че в последните години това е най-малката финансова помощ, която министерството оказва за организацията. Миналия сезон сумата, получена от държавата, е била 100 000 лева.

България е единствената държава на Балканския полуостров, която приема кръг от Световната купа. Състезанието се провежда у нас от 1983 г., а в последните четири сезона домакин е обновената конна база в Божурище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай