Кобрата с кроше за милион

Нашият преби Тигъра, уреди си мач за световната титла

Кобрата с кроше за милион | StandartNews.com

България не заспа до късно в събота срещу неделя. Хиляди сънародници се бяха залепили за телевизорите си, за да изживеят поредния триумф на Кубрат Пулев. А той не само си спечели мач за титлата, но и направи горда цяла една нация, носейки трикольора и герба на гащетата си, след което развя знамето ни в центъра на Европа.

Кубрат Пулев си уреди мач поне за милион след успеха срещу Тони Томпсън. Кобрата съсипа от бой 41-годишния американец на галавечер в Шверин, Германия. Така българинът вече е официален претендент за световната титла по бокс в тежка категория, която в момента е притежание на Владимир Кличко (Укр). Пулев спечели по точки, въпреки че на няколко пъти беше близо да нокаутира съперника си с прякора Тигъра. Софиянецът защити пояса на интерконтинентален шампион на Международната боксова федерация (IBF), записвайки 18-а победа от 18 мача. Мощна агитка, развяваща трибагреници, подкрепяше нашия в залата, а милиони гледаха боя по телевизията. Сънародниците ни избухнаха, когато реферът вдигна ръката на Кубрат. По традиция той стъпи на ринга под звуците на парчето Thunderstruck на AC/DC, а след успеха се загърна с българското знаме. Преди този мач Пулев не се беше боксирал 11 месеца, но на ринга показа отлична форма.

Така за първи път в историята на професионалния бокс българин ще спори за титлата в тежка категория. Неговият съперник ще бъде определен на 5 октомври, когато на ринга в Москва ще излязат сегашният номер 1 Владимир Кличко и руснакът Александър Поветкин. След това започват и големите пазарлъци за организирането на двубоя, едно обаче е сигурно - играта ще е за много пари. Много повече от досегашните хонорари на Пулев. Според запознати за мача в събота нашият и Томпсън са прибрали по около 100 000 долара, докато наградният фонд за предстоящия шампионски двубой между Кличко и Поветкин е 23,3 млн.

Ако украинецът спечели, първата стъпка е започването на преговори между компанията на Кличко - "К2 промоушън" и агентите на Кобрата от "Зауерланд" за организиране на двубоя за титлата. Здрав спор тук ще има заради телевизиите, откъдето идват големите приходи. Братята Кличко работят с RTL, докато компанията на Пулев има договор с конкурентната ARD до 2015 г. на стойност 54 млн. евро. Логично всеки от тв каналите да иска боя, който ще му донесе по-висок рейтинг и огромни печалби от реклами.
Иначе практиката е промоутърите на шампиона да организират мача, като в зависимост от заложените печалби определят хонорар за претендента. В случая с Кобрата той ще е в порядъка на 500 000 долара, предполагат специалисти.

Другият вариант е търг. Както беше в случая с Кличко и Поветкин. Спечели го руският милионер Андрей Рябинский, който извади 23,3 млн. долара срещу 7,1 млн. на "К2" и 6 млн. на "Зауерланд", които са мениджъри на руснака. 75% от наградния фонд ще прибере шампионът Владимир, останалите 25% са за претендента.
По съвсем различен начин стоят нещата, ако Поветкин бие. Тогава всичко е в ръцете на "Зауерланд", чийто боксьори са и двамата. Много е вероятно обаче и те да пратят срещата в Русия, продавайки го на местен богаташ. Именно личният промоутър на Поветкин - Владимир Хрюнов, беше в основата на сделката с Рябинский. Наградният фонд пък може да се дели дори 50 на 50, въпреки че Александър вече ще е носител на четири от петте шампионски пояса. Това ще означава доста над милион за Кубрат.

Андреа вика от морето

Гаджето на Кубрат Пулев Андреа разкри пред "Стандарт", че изгледа мача от българското Черноморие. "Знаете, че той не ме взима с него. А и аз много се вълнувам", сподели Андреа. "Бях на участие в Царево. Преди това се събрахме с приятелки пред телевизора. Викахме много. През цялото време. Много съм щастлива от победата. Кубрат се представи отлично", добави фолк дивата. Точно преди началото на мача Андреа написа във Фейсбук "Мачкай, шампионе, цяла България е с теб. Обичаме те". Тя обеща, че ще чака любимия си на летището. След това тя има участие столичното заведение "Плаза".

"Златният" Оскар взе $53 млн. за загуба

Най-скъпият мач досега в историята на бокса се играе през май 2007 г. Тогава в Лас Вегас един срещу друг се изправят "Златното" момче Оскар де ла Оя и "Красавеца" Флойд Мейуедър. Оскар сдава титлата си, но такава загуба - дай Боже всекиму. Де ла Оя прибира рекордните 53 млн. долара. 25 са от наградния фонд, а останалите от прякото излъчване на мача. Той се предава в 179 страни и се превръща най-гледаният за всички времена. В Америка зрителите цакат по 54,94 долара за картина от битката. Флойд получава 11 млн. долара за победата. В момента на книга той има подписан договор за следващия най-скъп мач. В него ще се разиграват 100 млн. долара, а опонент ще му бъде филипинецът Мани Пакиато. Азиатецът ще сложи ръкавиците срещу "само" 25 млн.

Диктатор открива Зауерланд

за бокса. Кариерата на собственика на компанията, която държи правата на Кубрат, всъщност стартира в Замбия. През 70-те години основателят й Вилфред Зауерланд върти бизнес в различни африкански държави. В скорошно интервю той разкрива, че местен диктатор го е накарал да направи шоу за местните жители. Немецът организира боксов мач, който се провежда на 30 септември 1978 г. в столицата Лусака. Именно от там Зауерланд се запалва по бокса още повече и създава едноименната компания, която промотира и тренира световноизвестни боксови звезди и шампиони като Пулев, Александър Поветкин, Дейвид Хей, Франческо Пианета, Артур Абрахам и др.
Вилфред има двама сина - Кале и Нисе, които му помагат в управлението на компанията. В момента първият завладява Скандинавия, а Нисе отговаря за телевизиите.

Героят: Българите сме №1

Българите сме номер 1, обяви Кубрат Пулев след боя над Тони Томпсън. "Искам да благодаря на публиката в България, на публиката в залата. Имаше критични моменти, в които умората и опитът на противника ми пречеха. Първите рундове даже бяха малко за него. Феновете ми даваха кураж", каза още Кобрата. "Тони се опита да ме притисне, но не му позволих. Изчаках моя момент. Една аркада може да развали мача. Не мога да кажа, че бях замаян, но всеки един удар много разсейва и разконцентрира. Така направихме стратегията, че максимално да не получавам удари, а да пласирам от всякакви ъгли", добави Пулев. "Леко съм схванат. Тренирах цяла година за този мач. Подготвях се за какви ли не съперници, но никой не искаше да играе с мен. Имам малки поражение, но нищо сериозно", продължи българинът. "Искам да поздравя Петър Лесов и да кажа, че се гордея с него. Той също е помогнал много за моето израстване. Благодарен съм на българските треньори", сподели Кобрата. Пулев разкри, че ще очаква с нетърпение мача на 5 октомври между Владимир Кличко и Александър Поветкин. "Предполагам, че украинецът ще победи. Бях стегнат, защото повече от 10 месеца не бях играл. Това изигра роля, но за мача за световната титла ще се потренирам добре и с Божията помощ, и с българската подкрепа зад мен дано направим фурор", добави той. "Томпсън ме поздрави след края, каза, че съм играл много добре. Беше казал, че ще ме нокаутира, но не успя. Аз опитах също да го сваля, но не успях", завърши Кобрата.

12 нации са печелили титлата

Боксьори от 12 държави са печелили титлата в тежка категория в професионалния бокс. Извън традиционно доминиращите нации САЩ, Великобритания и бившия СССР (Русия, Украйна, Беларус и Узбекистан) шампиони са ставали още двама канадци, трима германци, двама италианци, един швед, един южноафриканец и един нигериец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай