Къде се провеждат турнирите от Големия шлем

Интересни факти за турнирите и местата, на които се провеждат

Къде се провеждат турнирите от Големия шлем | StandartNews.com
  • Интересни факти за турнирите от Големия шлем и местата, на които се провеждат
  • Ако сте сред любителите на тениса и сте чували термина “Голям шлем”, но не сте напълно сигурни какво точно означава, този материал е за вас.

Какво наричаме “Голям шлем”?

Съвсем накратко казано, това е сборен термин, който се използва за четири от най-големите турнира по тенис в света. Ако тенисист успее да спечели и четирите турнира в една и съща календарна година (сезон), той печели Голям шлем.

Източник на изображение:freepik.com

Къде се провеждат тенис турнирите от Големия шлем?

Australian Open

Australian Open е първият турнир от Големия шлем през годината. Провежда се от 1986 година в Мелбърн, Австралия.

Турнирът събира звездите на тениса през последните две седмици на януари в спортния комплекс  Melbourne Park. Стадионът е с приблизителен капацитет от 14 800 места, а кортовете, на които се играят срещите са само твърди.

Ролан Гарос

В края на май и началото на юни на Stade Roland - Garros се провежда тенис турнирът, познат на всички фенове на тениса просто като Ролан Гарос. Тенис комплексът, на който се провежда първенството се намира близо до Porte d'Auteuil, в Париж (Франция). Стадионът е кръстен на френския военен и герой от авиацията Йожен Ролан Грос и на него се провеждат тенис турнири още от 1891 година, когато се дава старт на първото национално тенис първенство във Франция.

Днес стадионът има капацитет да побере около 38 000 зрители, които искат да се насладят на играта на едни от най-добрите тенисисти от близо.

Ако и вие обичате да гледате тенис на живо, но ви е трудно да присъствате лично на Ролан Гарос, можете да се насладите на любимия си спорт и през сайтове като този.

През 2009 година е имало идея стадионът да се премести извън Париж, но предложението не среща подкрепата на обществото, поради което идеята е отхвърлена.

Уимбълдън

Това е най-старият тенис турнир не само в Европа, но и в света. Провежда се като последен турнир от Големия шлем, което е около края на юни и началото на юли. Турнирът е в Лондон, а основните мачове се играят на Централния корт All England Lawn Tennis and Croquet Club. Интересно за този турнир е, че се играе на кортове на трева, а тенисистите са задължени да играят облечени в бяло. Друг любопитен детайл е, че единствено на турнира в Уимбълдън системата за класиране се отчита по различен начин.

Открито първенство на САЩ (US Open)

Последният тенис турнир от Големия шлем се провежда в Ню Йорк (САЩ) всяка година в края на август. Тенис мачовете се играят на стадион Артър Аш, който е с капацитет от близо 24 000 зрителски места.

До 1977 година турнирът се играе на кортове на трева, които по-късно са заменени с твърди кортове.

Източник на изображение:freepik.com

Още нещо любопитно

Турнирите от Големия шлем продължават 14 дни, като през този период на корта излизат както мъже, така и жени.

По време на всеки от турнирите 128 мъже и 128 жени се състезават в 7 кръга на сингъл, а в 6 кръга се състезават 64 двойки мъже, 64 двойки жени и 48 смесени двойки.

Сред победителите от турнири от Големия шлем са някой от следните велики тенисисти:

  • Рафаел Надал
  • Новак Джокович
  • Роджър Федерер
  • Андре Агаси
  • Серина Уилямс
  • Мария Шарапова
  • Щефи Граф
  • Мартина Навратилова
  • Кир Евърт и много други

Напълно отговорно можем да кажем, че тенис турнирите от Големия шлем са не само с най-голям награден форд и носят най-голяма популярност на тенисистите, които успеят да спечелят поне един от четирите турнира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай