Бие ли Джокович сервиса за президент на Сърбия?

10 мита за Ноле след титлата от Големия шлем, която го вкара в златната история на тениса

Бие ли Джокович сервиса за президент на Сърбия? | StandartNews.com

Две истории - с вълк и лекар, променят живота и кариерата на Джокера

23-тата титла от Големия шлем направи Новак Джокович великия рекордьор, успял да превземе върха, непокорен и от Роджър Федерер, и от Рафаел Надал. Сърбинът е смятан е за един от най-големите, забавни и скандални професионални тенисисти на всички времена. Взел е почти всичко, което може да се спечели в тениса. Има милиони последователи по целия свят, които са обсебени от начина му на игра и живот. Привърженик е на йогата, на здравословното ядене. Говори шест езика: сръбски, английски, немски, италиански, словашки и френски. Сърбите го боготворят, западът го недолюбва заради изцепките му. Той си остава първият играч в "Откритата ера" и вторият в историята на тениса след австралиеца Кен Розуъл (играл в средата на миналия век), които имат в колекцията си титли от "Шлема" в рамките на три отделни десетилетия. Докато продължава да чупи рекорди в последните си години като тенисист, митовете и легендите около личността му лавинообразно растат.

  • 1.  Жертва на световен заговор

Скандалът в Австралия, при който Джокович не бе допуснат в страната, за да участва Australian Open поради това, че нямаше ваксина срещу Ковид 19, му коства титла от Шлема. Но пък даде повод на всички сърби да заподозрат световна конспирация. Сръбският "Телеграф" намери исторически пример, с който за пореден път нацията е препъната към световната слава. Става дума за тенисистката от Нови Сад, която спечели 9 турнира от Големия шлем, поставяйки рекорд в крехка възраст - Моника Селеш. Нивото на доминация, което тя демонстрира от 16 до 20-годишна възраст, вероятно никога няма да се види на корта. Дете на Югославия, което на Запад мразеха, също като Новак, се появи в световния тенис по време на хегемонията на германката Щефи Граф. През 1990 г., когато дойде краят на Югославия, "Little Mo", както я наричаха, се появи от нищото и започна да унищожава легендата Граф. Славата й свърши през април 1993 г., по време на мач от четвъртфиналите срещу Магдалена Малеева. 19-годишната сръбкиня седна на стол по време на почивката, а Гюнтер Пархе, 39-годишен германец, се приближи отзад и я намушка в рамото. Моника повече никога не беше същата, стана американката Селеш, която така и не посети Германия. Гюнтер Пархе стоя за кратко в затвора.

  • 2.  Маниакалният антиваксър

По време на ковида Джокович стана любим герой на младежта, опълчила се като него срещу ваксините. Отказът на австралийците да участва в турнира от Големия шлем донесе лесна победа и 22-ра титла за Надал, но Ноле спечели друго. Превърна се в негласен лидер на антиваксърите и опасна заплаха за глобалната фармацевтика. Дали обаче той е маниакален антиваксър? Всъщност, медицинската наука вече е на неговата страна. Факт е, че преболедува коронавируса поне веднъж. Както впоследствие се доказа, това му даде поне 13 пъти по-сериозен имунитет от ваксините. Но инатът му беше заради друго - ваксината предизвиква сериозна алергична реакция сред някои хора, както и сърдечно-съдови проблеми. Рискът на Джокович да попадне в тази категория бе доста голям, защото той има цьолиакия - автоимунно заболяване, предизвикано от алергия към глутен. Дълги години той се мъчи с това заболяване, все пак успява да го изчисти с диета, но лекарите му препоръчаха да се пази от всякакви алергични рискове. Това беше и основната причина за яростната му съпротива срещу ваксините.

  • 3.  Вълшебната диета

Много хора си мислят, че Джокович спазва диета заради жена си Йелена, с която са заедно от 2005 година, когато той още си проправяше път в големия тенис. Тя е веган, но причината е друга. През лятото на 2010 г., когато Ноле се среща с диетолог, един  тест преобръща живота и кариерата му. Д-р Цетоевич моли тенисиста да протегне дясната си ръка напред и да сложи лявата на стомаха си. Започва да натиска дясната ръка на Новак надолу, казвайки му да се опита да устои на напрежението. След това дава на спортиста парче хляб, което трябва да държи с лявата ръка, близо до стомаха. Лекарят продължил да натиска протегнатата дясна ръка напред, а тенисистът я усетил далеч по-слаба. Кръвни изследвания показват, че Новак има силна непоносимост към пшеницата, млечните продукти и доматите. Само 12 месеца след тази среща той става ╒1 в света - спазва веганска диета, периодично гладува. Храни се с растителни храни, основно в суров вид, и с протеини. Преди всяко хранене благославя храната, защото тя не е даденост. Яде бавно, никога на крак и държи сам да следи как се приготвя всичко, което поема. Задължително взима по две лъжици мед на ден. "Тялото се нуждае от захар и по-точно от фруктоза. Това, от което няма нужда, е шоколад", обяснява Ноле в книгата си "Сервирай за победа"

  • 4.  Амбицията на бащата

Митът, че Сърджан Джокович е причина Новак да влезе в света на тениса, има много малко общо с истината. Заедно с братята си Марко и Джордже, той израства в Белград в трудно време - с ембарго и опашки за хляб, мляко, вода. Семейството бяга от бомбардировките и се мести в градче на четири часа път от Белград, където Сърджан и Дияна започват да преподават уроци по ски по склоновете на Копаоник. До пистата отварят и заведение за палачинки, пицария и магазин за дрехи. Именно този ресторант е причината Ноле да се захване с тениса. Точно срещу него имало корт. Бащата и майката искали синът им да се запали по ските, но обичал още от съвсем малък да гледа как се движи топката. На 4 получил първата си ракета и влязъл в тенис корта. Две години по-късно е забелязан от югославската тенис легенда Йелена Генчич, която го взима под крилото си. На 10 години Новак споделя на баща си, че иска да бъде световен шампион. От този момент родителите се посвещават изцяло на кариерата на сина си. Взимат пари от приятели, от лихвари и работят по 15 часа на ден. На 13 години той е изпратен в престижната тенис академия "Pilic" в Мюнхен. Печели първия си турнир на 14. Става европейски шампион и професионален тенисист на 16 г.

  • 5.  Защо яде тревата на корта

Като всеки тенисист, Новак има своите странни навици. Пие само топла вода. Смята, че студената пречи на кръвообращението. Никога не гледа телевизия и не използва телефона по време на хранене. Обича да чете книги. Тръгне ли на турнир, носи поне 10. Наскоро обяви, че чете руската писателка Александра Стрелникова, известна с техниките на дишане, които помагат за доброто състояние на организма. Тупка топката до 12 пъти преди сервис, отказва да ползва един и същи душ два поредни пъти. Най-голямата му странност е винаги да "опитва" от тревата на кортовете на Уимбълдън. Някои твърдят, че го прави, за да усети вкуса на потта. Други обаче припомнят, че това се случва само на централния корт на Уимбълдън и то когато стане номер 1.  За първи път го е направил при първата си купа през 2011-а.  Повтаря го при всяка победа, към този момент 7 пъти. Преди 12 години всички бяха изумени, сега обаче всички чакат от него точно това. Твърди се, че когато го попитали за този ритуал, той отговорил, че като малко момче мечтал да е шампион на Уимбълдън. И още тогава си обещал, че ако се случи, ще консумира успеха си точно по този начин. Защото по онова време на обета си бил ужасно гладен.

  • 6.  Проповедник или шут

 

Освен купи, сърбинът притежава и най-много прякори. Наричат го  "The Djoker" като комбинация от първите букви от фамилията му и последните на популярната карта. Сдобива се с него и заради изключителното си чувство за хумор. Някои казват, че е и заради шегаджия в Батман. Той е любимец на публиката, защото имитира невероятно добре други тенисисти. През 2007 на "US Open" дава интервю, преоблечен като Мария Шарапова, прави пародия на клипа към песента "Gypsy" на Шакира, демонстрира завидни умения в салсата. Прякорът му Ноле някои го приемат от  латинското име, което означава Моля те. Така сърбите го орисвали да спечели. Всъщност, това  е сръбско име и означава праведник. И тъй като сърбите обикновено предпочитат прякорите, всеки с името "Новак", се нарича " Ноле ". Често е наричан "Спайдърмен" заради невероятната способност за разтягане. А драмата със задържането му припомни на феновете сцената на героя на Том Ханкс във филма "Терминалът", който е затворен на летище заради невалиден паспорт. И му сложиха прякора "NoVax" - не на ваксините.

  • 7.  Тайната на пирамидите

Ревностният православен християнин Джокович не пропуска случай да покаже колко дълбока е вярата му. Когато е у дома, а това се случва все по-често, той обикаля манастирите и църквите. Светите отци са сред добрите му приятели. През 2011 г. сръбският патриарх Ириней го награждава с орден "Свети Сава" I степен, което е най-високото отличие на Сръбската православна църква, за помощта, която е оказал на сръбския народ, църквите и манастирите в Косово и Метохия. Наред с традиционната религия Джокович е привърженик и на други методи за проповед. Негов близък другар е босненският археолог Семир Османагич, открил пирамидите във Високо. Според неговата теория, те са на поне 30 000 години. Твърди, че престоят в тунелите, помага на организма заради високата концентрация на отрицателни йони, които релаксират тялото. Джокович редовно ходи там, наскоро откри и тенис кортове. Медитацията е любимо занимание на Ноле. По време на "Уимбълдън" обаче любимото му място е не християнски, а будистки храм. Посещенията му започнали преди много години. Всеки ден той се разхождал един час рано сутринта из парка и около езерото, за да се концентрира.

  • 8.  Свещеният звяр

Джокович е всеизвестен с привързаността си към кучета и най-вече към кралския пудел на име Пиер. Но не кучето, а вълка той приема като свое духовно животно. Когато бил малък, видял вълк докато се разхождал в гората. Изпрашил се и си спомнил, че в такива ситуации трябва да се отстъпва бавно без да се изпуска животното от поглед. Гледали се с вълка 10 секунди, след което звярът се обърнал и си тръгнал. "Почувствах се така, сякаш душите ни се свързаха. Изпитах силно усещане, което никога не ме напусна. Не мисля, че тази среща е била случайна, тъй като не вярвам в съвпаденията", обича да разказва Ноле. Наскоро той допълни, че вълкът олицетворява неговия народ. "Подобно на него, аз винаги защитавам семейството си, но понякога имам нужда да бъда сам". Дали е мит тази среща или не, няма да разберем. Но е факт, че за сърбите вълкът е свещено животно като символ на традиции и вяра, които предшестват християнството.

  • 9.  Кралят на тениса

Тазгодишният шампион на Ролан Гарос не обича  да влиза в темата кой е най-великият тенисист в историята. Макар да спечели рекордната 23-а титла, това не означава краен резултат. Голямото трио - Ноле, Матадора и Маестрото доминира в мъжкия тенис през последните две десетилетия с повече от 65 титли от Големия шлем и разделя мненията сред фенове и анализатори за това кой заслужава да бъде на най-високия пиедестал. Не са приятели с Надал и Федерер, но не са и само съперници. Джокович взе първата си титла от Големия шлем през 2008 година, когато Роджър вече беше спечелил 13 от 20-те си трофея, а Надал доминираше на червените кортове. Днес, когато Маестрото се оттегли, а Рафа заяви, че догодина напуска играта, Ноле обяви, че тази новина е откъснала част от сърцето му. Дали е искрен? Ето и думите на Джокович: "Федерер и Надал ми помогнаха да бъда по-добър играч. За целият успех, който имам, те допринесоха по някакъв начин. Безбройните часове на мислене какво е необходимо, за да ги победя. Надал ми даде голямата мотивация, да се натискаме един друг до краен предел". Макар и задочно, битката продължава. На Джокович му трябват поне 2 години, за да надмине 112-те победи на Рафа в един турнир (Ролан Гарос).

  • 10. Сервиз за президент

"Косово е сърцето на Сърбия, спрете насилието". Тези думи на Новак Джокович предизвикаха бурни коментари по света и провокираха "Индипендънт" да напише: "Той вече започна кампанията си за президент и ако се кандидатира, е ясно, че противникът няма шанс. Според нас той е бъдещият президент на Сърбия". Дали е така? Ноле е на върха на славата, без Надал и Федерер има огромния шанс да подобрява собствените си рекорди. Но дали това му стига, е друг въпрос. Изборите са след 3 години в Сърбия, а Ноле вече е легенда там. Има най-големите ордени, включително Деспот Стефан Лазаревич, фондацията му подкрепя стотици млади таланти. Планът може обаче да се обърка с протестите, които в Сърбия от месец не стихват. Президентът вече бе принуден да обещае, че предсрочни избори може да има до декември. Ако стане така, Ноле ще бъде пред най-трудния си мач - не с противниците, а със себе си.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай