Катар готов да проведе Мондиал 2022 през зимата

Катар готов да проведе Мондиал 2022 през зимата | StandartNews.com

Доха. Катар е готов да проведе световното първенство по футбол през 2022 г през зимата, ако Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА) вземе решение за това. За това призна в интервю за CNN емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

"Ние подадохме заявка да проведем световното през лятото. Окончателното решение, кога е най-добре да се проведе Мондиала обаче трябва да вземе ФИФА. Ние сме готови и за двата варианта", обяви Ал Тани и напомни, че в Катар е разработена система за климатизация на стадионите, която вече успешно функционира на един от спортните обекти. На 25 септември в щаб квартирата на ФИФА в Цюрих започна двудневно заседание на Изпълкома на организацията. Главната тема, която ще се обсъжда са детайли по провеждането на световното по футбол в Катар през 2022 г, което може да бъде преместено за зимния период на същата година.

След избора през декември 2010 година на Русия и Катар за домакините на Мондиалите през 2018 и 2022 г, бе предложено Катар да организира шампионата през зимата, когато в Близкия изток не е толкова горещо. От УЕФА тогава се съгласиха да преразгледат календара за провеждане на първенствата в отделните страни, за да направят прозорец през януари и февруари в който да се проведе Мондиал 2022. В последните дни се заговори сериозно за отнемане да домакинството на Катар, защото лекари от цял свят обявиха, че не дават гаранции за здравето на футболистите и феновете, ако Мондиалът се проведе през лятото, когато ще е много горещо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай