Камило Плачи: В България ме гледат 7 милиона специалисти

Камило Плачи: В България ме гледат 7 милиона специалисти | StandartNews.com

Копенхаген. Реплики за сваляне на напрежението и италиански методи на работа. Това е успешната формула на Камило Плачи в България, който се труди въпреки препоръките на лекарите след като изкара няколко дни в болница заради вирус през лятото. И с тима на България е отново сред първите четири отбора на европейското първенство в Полша и Дания, както се случи през последните две издания на Световната лига и на Олимпийските игри в Лондон. Пред Мариза Поли от "Гадзета дело Спорт" Плачи разказва откровено за ситуацията в тима на България преди мача с Италия, който е на 28 септември от 19,00 ч (бълг.вр) и ще бъде предаван пряко по TV7.

- Как успяхте?

- Откакто нося главната отговорност за отбора сме все в четворката. При това въпреки липсата на играчи като Матей Казийски, Андрей Жеков и Владимир Николов. Приложих системата на работа в Италия - от тренировъчния процес до подготовката за мача. И след това се опитах да работя върху положителния манталитет на състезателите.

- Като например?

- Разполагам с доста млади състезатели и искам да бият силно и да не се страхуват от грешките, а да умеят да ги преодоляват. Това е много важно. Достатъчен е един сервис, за да се отърсиш от напрежението. Често повтарям, че се налага да одраскаш колата преди да се научиш да шофираш. И най-вече не бива да се ядосваш, защото ако всичко е добре организирано, грешката ще остане на заден план. Няма смисъл да се губи време в мисли за допуснатата неточност.

- Основният език в комуникацията ви с българския отбор е италианският?

- На български използвам само основните термини. Много от състезателите са играли в Италия, а другите се научиха. В щаба освен мен има още трима италианци: асистентът Марко Кампери, статистикът Мауро Пулео и кондиционният треньор Алесио Караро.

- По време на Олимпийските игри в Лондон имахте подкрепата на президента на България.
А в Дания?

- След победата над Полша ми се обаждаха по телефона, след успеха над Германия ми се обади да ме поздрави бившия министър-председател Бойко Борисов. Националният отбор в България е обичан и следен сякаш е клубен футболен тим. И ако в Италия има 60 милиона футболни треньори, то в България са 7 милиона волейболните специалисти. И аз се спасявам, като търся да свалям напрежението около тима. Никога не съм бил суров, защото българският народ е близък до населението в Южна Италия, откъдето съм и аз. Обичат да се смеят, да се шегуват и да се хранят добре. През моя престой до момента в България мисля, че избягвам една грешка, а именно да си мисля, че нашият, италианският, метод на работа е най-добрият.

- Връщайки се на европейското първенство, какво ви допадна най-много до момента в играта на вашия отбор? - Поведението на играчите в най-важните два мача, като бяха хладнокръвни в напечените ситуации при това в два поредни дни. - Кой бе решителният мач?

- Успехът с 18:16 в тайбрека срещу Полша, който ще остане в главите на всички онези, които изиграха този мач. Това са срещи, които могат да се окажат решителни за целия турнир, защото не се случва често Много съм щастлив, защото на финалите може да спечелиш или да загубиш, но важното е да си там.

- И на полуфинал ще се изправите срещу Италия, отбор, който ви отне бронзовите медали в Световната лига и на Олимпийските игри преди това. Променило ли се е нещо спрямо тези мачове?

- Имаме повече опит и сме израстнали благодарение на железната група в Световната лига, в която играхме срещу Бразилия, САЩ, Полша и Франция и въпреки това се класирахме за финалите в Аржентина. Този резултат ни даде повече самочувствие в нашите възможности.

- Изненадва ли отборът на Италия, в който има доста дебютанти?

- Не, защото селекционерът Мауро Беруто следва логически път и отборът го разбира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай