Сряда,

Как влияе вирусът на спортистите

От: Пламен Вълков -
326
Как влияе вирусът на спортистите
A
A
A

Руската лекарка Ирина Зеленкова, която е сертифицирана от Международния олимпийски комитет (МОК) даде своето мнение за това как влияе коронавируса на спортстите. В Деня на чистия спорт (9 април) тя предупреди спортистите да се пазят от Covid-19. 

"Спортистите винаги се раздават на границата на възможностите, особено тези с първична проява на издръжливост, в която участват всички системи на тялото, а дихателната система е един от ключовите при доставката на кислород. Съответно, ако тази система страда от коронавирусна инфекция и доставката на кислород към мускулите се влошава, тогава може би спортистът няма как да може да покаже високите резултати, които е показал преди болестта, коментира Зеленкова. - Бих искала да предупредя атлетите да не са лекомислени с инфекцията," добави тя. - Трябва да се разработят специални критерии за връщане към спорт, след като човек е бил болен от коронавирус, тъй като може да има усложнения, може да страда тъкънта на белия дроб."

Епидемия, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирана в края на декември 2019 г. в Централен Китай. На 11 март Световната здравна организация го призна за пандемия.


Всички новини от категория Спорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички