Вторник,

Как влияе вирусът на спортистите

От: Пламен Вълков -
A
A
A

Руската лекарка Ирина Зеленкова, която е сертифицирана от Международния олимпийски комитет (МОК) даде своето мнение за това как влияе коронавируса на спортстите. В Деня на чистия спорт (9 април) тя предупреди спортистите да се пазят от Covid-19. 

"Спортистите винаги се раздават на границата на възможностите, особено тези с първична проява на издръжливост, в която участват всички системи на тялото, а дихателната система е един от ключовите при доставката на кислород. Съответно, ако тази система страда от коронавирусна инфекция и доставката на кислород към мускулите се влошава, тогава може би спортистът няма как да може да покаже високите резултати, които е показал преди болестта, коментира Зеленкова. - Бих искала да предупредя атлетите да не са лекомислени с инфекцията," добави тя. - Трябва да се разработят специални критерии за връщане към спорт, след като човек е бил болен от коронавирус, тъй като може да има усложнения, може да страда тъкънта на белия дроб."

Епидемия, причинена от новата коронавирусна болест, беше регистрирана в края на декември 2019 г. в Централен Китай. На 11 март Световната здравна организация го призна за пандемия.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички