IV-то издание на Kaufland София полумаратон ще посрещне над 1200 участници

Тази година инициативата е част и от програмата на европейския проект EMPOWER

IV-то издание на Kaufland София полумаратон  ще посрещне над 1200 участници | StandartNews.com
  • Организаторите ще предложат атрактивно трасе и обещават краткотрайни промени в движението, които няма да затруднят трафика

Над 1200 участници се очаква да се включат в четвъртото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното състезание за ученици RUN4EU, които ще се проведат на 15 май, неделя, в столицата. Трасето е одобрено от общинските власти и полицията, а стартът ще бъде даден в 9:00 часа от площад „Народно събрание“. Финалът и тази година ще бъде през маратонския вход на Националния стадион „Васил Левски”. Така, освен по основни пътни артерии на града, участниците ще бягат и сред прохладата на Борисовата градина.

Спортното събитие цели да насърчи здравословния начин на живот и масовия спорт. Записалите се в Kaufland София полумаратон ще могат да избират между 3 маршрута на различни дистанции -  5, 10 и 21,1 км.

5-километровото трасе е със старт на площад „Народно събрание, минава по бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Драган Цанков“, Борисова градина (вход откъм пешеходната пътека на Телевизионната кула) и финал на Националния стадион „Васил Левски”.

Участниците в 10-километровата дистанция стартират от площад „Народно събрание“, минават по бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Драган Цанков“, бул. „Климент Охридски“ до Болница по онкология и обратно по бул. „Драган Цанков“, ул. „Никола Мирчев“, ул. „Константин Щъркелов“, ул. „Незабравка“, Борисова градина (вход откъм алея „Яворов“) и финал на Националния стадион „Васил Левски.”

Полумаратонската дистанция – 21,1 км, започва също от площад „Народно събрание“, преминава през бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Драган Цанков“, бул. „Климент Охридски“, бул. „проф. Марко Семов“, бул. „Андрей Сахаров“, бул. „Андрей Ляпчев“, бул. „Климент Охридски“, бул. „Г.М. Димитров“, ул. „Никола Габровски“, бул. „Симеоновско шосе“, бул. „Пейо К. Яворов“, бул. „Драган Цанков“, ул. „Никола Мирчев“, ул. „Константин Щъркелов“, ул. „Незабравка“, Борисова градина (вход откъм алея „Яворов“) и финал на Националния стадион „Васил Левски”.

Заедно с Kaufland София полумаратон в неделя ще се проведе и безплатното ученическо състезание RUN4EU, което се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент у нас. Учениците ще могат да се състезават в различни дистанции на индивидуален или отборен принцип и ще имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км.

Тази година Kaufland София полумаратон е част от програмата на европейския проект EMPOWER - European Pusher of Wheelchairs, който има за цел включването на хора в неравностойно положение в масови спортни мероприятия. За събитието в столицата ще пристигнат състезатели от Италия, Гърция и Малта, които ще изминат трасето на полумаратона заедно с атлети в инвалидни колички. Проектът е съвместна инициатива между Спортен клуб „Бегач“, малтийския клуб Athletix Gozo, Маратон Римини (Италия) и Гръцката федерация по лека атлетика.

По традиция Kaufland София полумаратон ще се проведе под надслов „0 пластмаса за еднократна употреба“ в контекста на стратегията за намаляване на пластмасата REset Plastic, която Kaufland следва. Сред мерките, които организаторите ще предприемат по време на събитието, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната. На всяка станция по трасето на Kaufland София полумаратон ще има контейнери за събиране на отпадъци от опаковки, осигурени от партньорите на събитието ЕКОПАК България.

Освен екологичната кауза, четвъртото издание на полумаратона ще подкрепи и три благотворителни инициативи. Организаторите ще предоставят половината от събраните такси за участие за подпомагане на пострадалите от войната в Украйна чрез Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“. Останалата сума ще бъде разпределена поравно между Фондация „Герои на времето“ (TimeHeroes) и Народно читалище „Тротоара 2020“.

Kaufland София полумаратон и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб „Бегач“, Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, в партньорство със Столична община, Бюрото за връзка на Европейския парламент в България, клуб „Приорити Спорт“ и ЕКОПАК България.

Пълната програма на Kaufland София полумаратон можете да намерите по-долу.

Програма

Петък – 13 май

14:00-20:00 ч. Раздаване на стартови пакети – Княжевска градина

Събота – 14 май

10:00-20:00 ч. Раздаване на стартови пакети на площада пред паметника на Съветската армия17:00-19:00 ч. Pasta party за участниците в Sofia Half Marathon, благодарение на Kaufland

Неделя – 15 май

09:00 – Старт – Sofia Half Marathon + RUN4EU (5, 10 и 21 км) от площад „Народно събрание"11:30 – Финал и награждаване – на Националния стадион "Васил Левски"

 

За Спортен клуб „Бегач“:       

Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 членове и 16 картотекирани състезатели. "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай