Историческа победа в тениса. Ето кой победи Циципас

Циципас започна ударно срещата и даде само гейм на Тиафо в откриващия сет

Историческа победа в тениса. Ето кой победи Циципас | StandartNews.com

Отборът на Света ликува с трофея от отборния тенис турнир Лейвър Къп за първи път в историята на надпреварата, след като Франсис Тиафо обърна Стефанос Циципас след 1-6, 7-6 (11), 10-8 за близо един час и 50 минути игра. С успеха на американеца воденият от Джон Макенроу придоби аванс от 13-8 точки и обезсмисли последния двубой от програмата на сингъл между Каспер Рууд и Тейлър Фриц.

Циципас започна ударно срещата и даде само гейм на Тиафо в откриващия сет. Първата ракета на Гърция буквално летеше по корта и не остави шансове на съперника. Нещата във втората част обаче се промениха и играта се изравни, като в крайна сметка се стигна до тайбрек. Той бе особено драматичен, като Циципас пропусна четири мачбола, докато Тиафо вкара мача в супертайбрек, реализирайки третия си сетбол след няколко страхотни отигравания. В него американецът отново показа по-здрави нерви и донесе първия трофей на Света в Лейвър Къп в петото издание на съревнованието.

А денят започна с комфортен аванс на Европа, водени от Бьорн Борг. Европейците водеха с 8-4 точки след страхотна игра на завърналия се след повече от два месеца извън корта Новак Джокович, който спечели и мача си на сингъл с Тиафо, и двойките в тандем с Матео Беретини. Днес обаче и двамата се провалиха, като първо италианецът загуби двойките заедно с Анди Мъри от Джак Сок и Феликс Оже-Алиасим, а след това канадецът спря Джокера, за да обърне тотално развоя на събитията в полза на Света.

Макенроу и компания ликуват с първия си трофей от надпреварата, след като отстъпиха последователно в Прага, Чикаго, Женева и Бостън – последното издание с 1-14 точки. Успехът е забележителен и на фона на това, че бе направен срещу тим на Европа, в който личеше „Голямата четворка“ на тениса – Роджър Федерер, който прекрати кариерата си в петък, Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри. Догодина Лейвър Къп ще се проведе в канадския град Ванкувър. 

По информация на БНР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай