И Монтана с Алма матер

Висшите училища съживяват региона

И Монтана с Алма матер | StandartNews.com

Монтана. Още от следващата есен и Монтана може да се превърне в университетски град. В момента се водят усилено преговори за откриване на филиал на Русенския технически университет в града на Огоста, научи агенция Стандарт Нюз. Вече се търси подходяща база за филиала и за тази цел две професионали гимназии може да бъдат слети, за да се освободи сграда за филиала.

Между общината в Монтана и Русенския университет съществува дългогодишно сътрудничество. Кандидат-студентите му от района отдавна държат предварителни и редовни конкурсни изпити в професионалната гимназия по строителство в Монтана. Кметът Златко Живков е почетен член на университета. Висшето русенско училище пък е удостоено със почетната значка на общината в Монтана за добро сътрудничество.

Да бъде открит университет в Монтана е предизборно обещание на депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова. Смята се, че тя също съдейства за филиала.

Монтана имаше един от първите юридически факултети извън София, открит през 1990 като предизборно обещание на тогавашния депутат Александър Томов. Преди 4 години обаче общината се отказа от него, тъй като трябваше да осигури средства за издръжката му.

Филиали на вузове откриват и във Видин. Лично просветният министър Сергей Игнатов обеща в града още от следващата есен да бъде отворен  филиал на Софийския университет с всички изучавани в него специалности. Филиал на свой университет отдавна се опитва да открие и Румъния. В момента се водели преговори с медицинския университет в Крайова, в който и сега се учат видински студенти.

И в двата града смятат, че откриването на филиали на вузове ще стане бързо, защото правителството обеща спешни мерки за развитие на региона, който се оказа най-беден и безлюден в Европа. Висшите училища се считат за един от начините Северозападна България да се съхрани и да се изпълни отново с живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай