Хърватия гори заради спортен тероризъм

Хърватия гори заради спортен тероризъм | StandartNews.com

Спортен тероризъм! Така определи селекционерът на Хърватия Анте Чачич грозните сцени по трибуните в последните минути на мача с Чехия. Тогава навиячите започнаха да се млатят един с друг и да хвърлят бомбички, факли и димки към терена в знак на протест срещу футболната федерация в страната.

Това принуди съдията Марк Клатенбърг да прекрати срещата за няколко минути. Дивашките постъпки ще струват солено на балканците. УЕФА вече им повдигна обвинение за расизъм, безредици и хвърляне на бомбички и други запалителни предмети. Наказанието ще стане ясно утре. Президентът на страната Колинда Грабар-Китарович скочи на хулиганите и ги заклейми.

"Браво на нашите фенове! А на вас, които мразите собствената си държава и национален тим, ви казвам: ще си получите заслуженото за свастиката. Засрамете се!", ядоса се държавният глава. Междувременно стана ясно, че акцията е била планирана от дълго време, а в нейната основа стоят ултраси на "Хайдук" от групировката "Торсида". Смъртните им врагове от "Лоши сини момчета", които са привърженици на "Динамо" З, също били част от пъкления план.

Цялата тази история обаче е могла да бъде предотвратена. Властите в Хърватия са дали пълна информация на френските си колеги. Те обаче не се трогнали, което стана и причина за крайния резултат. "Какво би станало, ако това бяха истински бомби или вместо феновете имаше терористи", питат от Загреб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай