Голфът с удар за $100 млн.

Уудс и компания вадят стикове до Каварна

Голфът с удар за $100 млн.      | StandartNews.com

Каварна.  Тайгър Уудс, Рори Макилрой и останалите крале на голфа идват у нас. 24 от най-големите майстори на аристократичния спорт ще премерят сили между Каварна и Балчик. Игрището "Тракийски скали" ще приеме от 16 до 19 май свръхпрестижния турнир Volvo World Match Play Championship. Участниците ще си разделят 3,4 милиона евро. Събитието се отразява от над 250 световни спортни медии и се гледа от над 1,5 милиарда души. Очакват се над 8000 заможни туристи, които ще гледат на живо турнира.

Ефектът от домакинството ще бъде равностоен на 100 милиона щатски долара рекламно време за България, изчислиха експерти. "Такъв удар в туризма не е правен за над 1300 години история на България", заяви пред "Стандарт" Красимир Гергов. Какво още мисли за развитието на топзи спорт у нас президентът на родната голф асоциация може да видите в неговото интервю:

Красимир Гергов: Най-големият удар в историята на туризма

- Г-н Гергов, как се стигна до този наистина невероятен успех не само за голфа, но и за България въобще?

- Ние отдавна сме светъл лъч в българския туризъм. Направихме така, че сезонът да трае над 10 месеца. Заслугите са на всички инвеститори, които започнаха смело преди години. Наеха най-добрите дизайнери, построиха се най-скъпите комплекси  ниско строителство на най-хубавите места. Първият успех дойде с признанието ни за най-добра нова голф дестинация. Следващата крачка направихме благодарение решението на "Волво" да направи турнира на ротационен принцип. И на компанията IMG, която менижира най-големите спортни събития. Започвам с Шампионска лига по футбол, но списъкът не може да бъде завършен, защото на практика няма голямо състезание без IMG. Благодарение на инвеститорите, на помощта на държавата България се превърна в голф дестинация ╒1 на Балканите. А с този турнир излиза безспорно на върха в Източна Европа. Въпреки че в една Чехия, например, има 90 игрища за голф. У нас са 7, но на изключително ниво. Така че сме го спечелили напълно логично, но признавам си - в началото не сме го и помисляли.

- Изчислено в пари, рекламата за България надхвърля десетки милиони долари, все пак излъчват CNN, "Европспорт", най-големите медии в света?

- Рекламата на България е невероятна. Първо, само организацията на подобен турнир струва около 10 млн. евро. Второ, говорим за картина от "Трейшън клифс" в над 200 държави, "хай дефинишън" формат. Наградният фонд е 3,4 милиона евро. Осигурява го "Волво".

- Т.е. вашата задача е около организацията и настаняването на гостите?

- Да. Отсега трите голф комплекса са затворени за датите на турнира. Там ще бъдат настанени гостите. За състезателите има специални изисквания. Всеки един ще бъде в отделна къща с готвач, тъй като някои звезди идват и със семействата си.

- Ефектът е за цялото Северно Черноморие, тъй като се очакват общо 8000 ВИП туристи?

- Така е, предполагам, че около 20% от тях ще бъдат настанени и в близките Албена и Златни пясъци. По принцип тези комплекси не са ориентирани към подобен вид туристи, но някои хотели отговарят на изискванията и ще приемат гости. Такъв удар в туризма не е правен за над 1300 години история на България.

- Знаем, че фенове на голфа са милиардери и мултимилионери. Има ли вече заявка от някои известни личности?

- Естествено, че ще дойдат куп известни личности. Толкова частни самолети, колкото ще пристигнат за турнира, никога не сме виждали. Като се започне от играчите и се стигне до фенове на този спорт. В тази връзка трябва всички да работим максимално бързо върху организацията по транспортирането. Сигурни сме, че и държавата, и "Bulgaria Air" ще направят необходимото. Но летището във Варна има своя капацитет. Силно се надявам, че в тези месеци ще се случи нещо и с това в Балчик. Наясно съм, процедурите не са лесни. Дано обаче стане и летището в Балчик да приема полети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай