Големите шампиони в спорта за 2019-а

Големите шампиони на годината Надал спечели титлите в Париж и Ню Йорк, а после вдигна пищна сватба и Купа "Дейвис" и завърши като №1

Големите шампиони в спорта за 2019-а | StandartNews.com

Изминалата 2019-а година определено има с какво да се запомни в света на спорта. Агенция "Стандарт" отделя място на големите шампиони на годината, които ще останат завинаги в сърцата и спомените на любителите на спорта по цял свят.

Рафа Надал отново заблестя

В света на тениса годината мина под знака на две от големите имена. Рафаел Надал и Новак Джокович. Двамата си поделиха титлите от четирите турнира от Големия шлем. Испанецът триумфира в Париж за рекорден 12-и път, а през септември спечели и US Open след мач шедьовър с Даниил Медведев. За Рафа това бе 4-и триумф в Ню Йорк, а с титлата вече има 19 от Големия шлем и изостава само с 1 от Роджър Федерер.
Сърбинът пък взе финалите в Австралия и Уимбълдън. Малко преди края на сезона обаче Рафа успя да го изпревари и да завърши заслужено годината като №1 в тениса. Черешката на тортата за Надал бе сватбата му с дългогодишната му приятелка Иска Перейо. Церемонията в крепостта Ла Форталеса в Майорка събра над 500 ВИП гости, сред които бившия крал на Испания - Хуан Карлос, както и елитът на испанския тенис и баскетбол. Надал помогна съществето на Испания да триумфира и в новия формат на Купа Дейвис.

Хамълтън вече е с 6 титли

Британският пилот на Мерцедес - Люис Хамилтън спечели световната титла във Формула 1 през 2019-а. За него това бе шести триумф при най-бързите пилоти. Той изостава вече само на един от легендарния Михаел Шумахер. През сезона Хамилтън записа 11 победи, което е негов изравнен рекорд от 2014-а и 2018 г. Така той вече има 84, което означава, че само седем успеха делят Люис от рекорда на великия Шумахер.

Хиршер приключи с рекорд

Най-великият скиор след ерата на Ингемар Стенмарк определено може да се нарече Марсел Хиршер. Австриецът направи нещо уникално в алпийските ски. През 2019-а той спечели своята осма поредна голяма Световна купа. Преди него само Марк Жирардели (Люкс) имаше 5 и до изстрелването на Хиршер всички мислеха, че е немислимо някой да го задмине. През 2019-а Марсел спечели осмия си Кристален глобус. През февруари той изравни Стенмарк. Австриецът спечели на световното в Оре трета поредна титла в слалома. Толкова има в кариерата си и великия швед. През септември обаче Марсел обяви, че спира със ските. Новината бе приета очаквано като сензационна в родината му Австрия, където ските са спорт №1. Предвид влиятелните спонсори на Хиршер обаче може да очакваме неговото завръщане за Световното в Кортина през 2021 и после за олимпиадата в Пекин 2022.

Шифрин няма спирка

Микаела Шифрин определено е безспорния хегемон в алпийските ски при дамите. През 2019-а тя вдигна за трети път големия Кристален глобус. Тя спечели на световното в Оре и четвъртата си поредна титла в слалома. Американката достойно замести скоростната кралица Линдзи Вон, която на шампионата в Оре обяви, че спира със ските с рекордните при дамите 82 победи за Световната купа. До нова година Микаела достигна до кота 64 успеха за СК и то само от 168 старта. Ако продължава с тези темпове нищо чудно до 2 години да мине и рекорда на Стенмарк от 86 победи за СК.

Елиуд Кипчоге и Мухамад са №1 в атлетиката

Кениецът Елиуд Кипчоге за втора поредна година е Атлет на света. През тази 2019-а той направи феноменален резултат на класическата дистанция 42.195 км на специално подготвено бягане във Виена на 12 октомври и стана първият човек с постижение под 2 часа на тази дистанция с 1:59:40.2, като резулатът не е официален рекорд. 35-годишният атлет не успя да приеме лично наградата си в Монте Карло и поздрави залата на живо по интернет от дома си в Кения. При дамите титлата заслужи Далила Мухамад. Американката два пъти през 2019-а подобри световния рекорд на 400 м с препятствия. За последно тя го направи във финала на шампионата на планетата в Доха, като спря хронометрите на 52,16 сек. Мухамад е и олимпийска шампионка в дисциплината от Рио 2016.

Ливърпул блесна тотално

Английският гранд Ливърпул е голямото име на 2019-а в световния футбол. Водените от Юрген Клоп мърсисайдци не успяха да спечелят титлата във Висшата лига, но за сметка на това триумфираха в Шампионската лига и клубното световно в Доха. След като и с 97 точки Ливърпул не успя в Англия през 2019-а, то през новия сезон тимът няма спирка във Висшата лига. Така очакваната от 1990-а година шампионска титла е на път да стане реалност през 2020. Ливърпул приключи календарната 2019 с аванс от 13 точки пред втория Лестър и 14 пред последния шампион Манчестър Сити. "Мърсисайдци" обаче имат мач по-малко от преките си конкуренти за титлата.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай